Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Održane druge bilateralne konsultacije između Ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Poljske

Održane druge bilateralne konsultacije između Ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Poljske
Datum objave: 09.07.2018 15:46 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Druge bilateralne konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske održane su danas u Varšavi. Delegacije su predvodili ambasador Ivan Leković, generalni direktor za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i Beata Pronzinjska, zamjenik direktora Direkcije za evropsku politiku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske.

Zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi Crne Gore i Poljske na veoma visokom nivou i ukazano na brojne potencijale za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti ekonomije, energetike i turizma, uz očekivanje da će se u predstojećem periodu valorizovati postojeće i pokrenuti nove inicijative i projekti od obostranog interesa.

U kontekstu jačanja saradnje dvije zemlje, poljska strana je ponudila i nastavak ekspertske podrške u procesu evropske integracije Crne Gore. Sa tim u vezi, dogovoreno je organizovanje bilateralnih foruma u različitim sektorskim politikama, u okviru kojih bi, na godišnjem nivou, poljska strana prenosila svoja iskustva u procesu evropske integracije predstavnicima naše administracije.

Ukazano je, takođe, na privrženost Poljske daljem proširenju EU u skladu s individualnim zaslugama država kandidata i ispunjavanjem svih kriterijuma za članstvo.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim kretanjima u regionu, ukazavši na značaj evropske integracije za stabilnost i dalji napredak zemalja Zapadnog Balkana.