Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Беране: Отворена 11. Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“

Беране: Отворена 11. Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“
Датум објаве: 02.07.2018 15:04 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПЈеданаеста међународна Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ отворена је данас у Спомен кући војводе Гавра Вуковића у Беранама.

„Улога и значај дипломатије у времену (дез)интеграција и допринос глобалном миру и безбједности“, главна је тема овогодишње Љетње школе на којој учествује 50 младих дипломата из 31 земље свијета.

На отварању су говорили министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић, министар вањских послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, стална координаторка система УН и стална представница УНДП Фиона Меклуни и предсједник општине Беране Драгослав Шћекић.

Министар Дармановић је подсјетио да смо 2008. године, када је организована прва љетња школа за младе дипломате, имали представнике девет држава, а да данас „можемо бити поносни на чињеницу да је школу до сада успјешно похађало 500 полазника из 65 држава“.

Оцијенио је да мемоари које је Гавро Вуковић писао у кући, која је већ једанаест година домаћин младим дипломатама из различитих крајева свијета, представља не само свједочанство црногорске спољне политике са краја ИXX и почетка XX вијека, већ и вриједан путоказ за савремену црногорску дипломатију. „Наставили смо његову мисију залагања за проактивно, иницијативно и динамично вођење вањске политике. Црна Гора се, обнављањем независности, јасно опредијелила за свој спољнополитички курс – изградњу друштва заснованог на принципима демократије и придруживање европској и евроатлантској породици држава“, казао је Дармановић.

МВПМинистар Сијарто је изразио задовољство што је у прилици да у Црној Гори поздрави младе дипломате из преко 30 земаља свијета. Казао је да се Европска унија данас суочава са бројним изазовима, истакавши да су заједништво и сарадња једини начин да се са њима успјешно суочавамо. У том смислу, нагласио је да је политика проширења међу приоритетима Мађарске и да ће, на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, наставити снажно да подржава Црну Гору али и остале земље региона.

Стална координаторка система УН и стална представница УНДП Фиона Меклуни је казала да је црногорска Љетња школа за младе дипломате превазишла сва почетна очекивања и постала истински препознатљива широм свијета. Говорећи о улози и важности дипломатије у времену (дез)интеграција и доприносу глобалном миру и безбједности, казала је да „данас постоји једна ствар која повезује све земље и сваког појединца, а то је глобална Агенда развоја до 2030. године и циљеви одрживог развоја. „Моћ је у вашим рукама. Ви, нова генерација дипломата, имате способност, али и одговорност да помогнете својим земљама у остварењу глобалних циљева одрживог развоја“, поручила је Меклуни.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је изразио задовољство што су Берене још једном домаћин младим дипломатама из различитих земаља свијета, те казао да су управо овакви форуми прилика да се пошаље јасна порука да Беране и Црна Гора чврсто остају на европском путу и да чланство у ЕУ нема алтернативу.

Црногорску Љетњу школу за младе дипломате организује Министарство вањских послова уз подршку Канцеларије УНДП у Црној Гори.