Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Split: CEI jedna od najvažnijih platformi za jačanje saradnje i integrisani pristup regionalnim pitanjima

Split: CEI jedna od najvažnijih platformi za jačanje saradnje i integrisani pristup regionalnim pitanjima
Datum objave: 11.06.2018 18:41 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI) u Splitu.

Domaćin sastanka bila je potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, a učestvovali su šefovi diplomatija država članica kao i visoki predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi i Savjeta za regionalnu saradnju. 

U okviru sastanka na temu ˝CEI: perpspektiva sjutrašnjice˝ ministri vanjskih poslova razmijenili su mišljenja o iskustvima i izazovima evropske integracije i zajedničkim naporima na očuvanju regionalne stabilnosti.

Ministar Darmanović je kazao da su sve zemlje regiona prošle kroz veoma izazovne faze i razvojne procese, ukazavši na značaj dinamične regionalne saradnje zasnovane na zajedničkim ciljevima, kao načina za prevazilaženje izazova sa kojima se region suoačava. “CEI, kao jedna od najvažnijih platformi u tom smislu, potvrdila je svoju ulogu mehanizma za dijalog, izgradnju povjerenja i integrisani pristup u regionalnim pitanjima, pružajući snažnu podršku evropskoj integraciji država članica koje još uvijek nijesu u Evropskoj uniji, kao i finansiranje brojnih, projektno orijentisanih aktivnosti”, kazao je Darmanović. Istakao je, takođe, da će Crna Gora nastaviti da pruža svu raspoloživu podršku aktivnostima od značaja za ostvarivanje zajedničkih interesa u CEI regionu. 

Visoki zvaničnici zemalja članica Centralno-evropske inicijative razgovarali su i o evropskoj perspektivi regiona i nastavku procesa proširenja. Potvrđena je podrška zemalja EU punoj integraciji regiona Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je postignut vidljiv napredak u prethodnom periodu. Takođe, razgovarano je o migrantskoj krizi i, sa tim u vezi, konstatovana potreba daljeg sinhronizovanog sprovođenja zajedničkih aktivnosti. 

Na današnjem sastanku usvojeno je i Saopštenje ministara vanjskih poslova (Communique) koje sadrži smjernice za dalje aktivnosti inicijative i zemalja članica.

Na marginama sastanka u Splitu, ministar Darmanović je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Italije Encom Moaverom Milanezijem, sa kojim je razmijenio mišljenja o perspektivi članstva u EU, aktuelnim regionalnim dešavanjima kao i o planiranim aktivnostima u okviru crnogorskog predsjedavanja JJI/EUSAIR.


 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA