Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Катанија: Црна Гора преузела предсједавање Јадранско – јонском иницијативом

Катанија: Црна Гора преузела предсједавање Јадранско – јонском иницијативом
Датум објаве: 24.05.2018 17:38 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВП
Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас у Катанији на састанку Савјета министара Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и Стратегије ЕУ за Јадранско - јонски регион (ЕУСАИР).

Том приликом, Црна Гора је преузела од Италије једногодишње предсједавање Јадранско-јонском иницијативом и ЕУСАИР-ом које ће званично почети 1. јуна.

Министар Дармановић је током излагања казао да ће у фокусу црногорског предсједавања бити даље развијање веза Јадранско – јонске иницијативе и Европске уније, као и промовисање европских стандарда и вриједности.

- Желио бих да истакнем нашу снажну намјеру да наставимо са његовањем добросусједских односа и сарадње, како бисмо убрзали развој и раст у региону – казао је министар Дармановић.

Шеф дипломатије је казао да ће активности током црногорског предсједавања бити усмјерене на сарадњу у областима од заједничког интереса на регионалном нивоу, посебно у секторима поморства, транспорта и енергетских веза, одрживог туризма и културе, заштите животне средине и образовања.

Током министарског састанка у Катанији усвојена је Декларација, која одражава заједничку посвец́еност сарадњи унутар оквира ЈЈИ и процеса интеграције.

Црногорски шеф дипломатије је поздравио придруживање Македоније Јадранско – јонској иницијативи, при чему је изразио увјерење да ће њихов допринос бити важан за наш будуц́и рад.

Састанку Савјета министара Јадранско - јонске иницијативе и ЕУСАИР присуствовали су представници Европске комисије и девет земаља чланица ЈЈИ: Албаније, Босне и Херцеговине, Грчке, Хрватске, Италије, Словеније, Црне Горе, Србије и Македоније.Министарство вањских послова