Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Katanija: Crna Gora preuzela predsjedavanje Jadransko – jonskom inicijativom

Katanija: Crna Gora preuzela predsjedavanje Jadransko – jonskom inicijativom
Datum objave: 24.05.2018 17:38 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVP
Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Kataniji na sastanku Savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Strategije EU za Jadransko - jonski region (EUSAIR).

Tom prilikom, Crna Gora je preuzela od Italije jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR-om koje će zvanično početi 1. juna.

Ministar Darmanović je tokom izlaganja kazao da će u fokusu crnogorskog predsjedavanja biti dalje razvijanje veza Jadransko – jonske inicijative i Evropske unije, kao i promovisanje evropskih standarda i vrijednosti.

- Želio bih da istaknem našu snažnu namjeru da nastavimo sa njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje, kako bismo ubrzali razvoj i rast u regionu – kazao je ministar Darmanović.

Šef diplomatije je kazao da će aktivnosti tokom crnogorskog predsjedavanja biti usmjerene na saradnju u oblastima od zajedničkog interesa na regionalnom nivou, posebno u sektorima pomorstva, transporta i energetskih veza, održivog turizma i kulture, zaštite životne sredine i obrazovanja.

Tokom ministarskog sastanka u Kataniji usvojena je Deklaracija, koja odražava zajedničku posvećenost saradnji unutar okvira JJI i procesa integracije.

Crnogorski šef diplomatije je pozdravio pridruživanje Makedonije Jadransko – jonskoj inicijativi, pri čemu je izrazio uvjerenje da će njihov doprinos biti važan za naš budući rad.

Sastanku Savjeta ministara Jadransko - jonske inicijative i EUSAIR prisustvovali su predstavnici Evropske komisije i devet zemalja članica JJI: Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.Ministarstvo vanjskih poslova