Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Ministar Darmanović učestvovao na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope

Ministar Darmanović učestvovao na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope
Datum objave: 18.05.2018 11:39 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) koje je održano u Elsinoru u Danskoj.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bili su rezultati ostvareni tokom danskog predsjedavanja i sprovođenje reformi unutar Savjeta od kojih je najznačanije usvajanje Kopenhaške deklaracije kojom se dalje jača Evropski sud za ljudska prava. MVP

U okviru izlaganja, ministar Darmanović je istakao privrženost Crne Gore punom poštovanju ljudskih prava, jačanju demokratije i sistema vladavine prava kao temeljnim vrijednostima Savjeta Evrope. „Danas, kada svjedočimo jačanju populizma i nacionalističke retorike, ove vrijednosti se suočavaju sa brojnim izazovima. Na nama je da učinimo sve da ih sačuvamo i osiguramo dalje uspješno djelovanje Organizacije“, ocijenio je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije zahvalio je generalnom sekretaru Jaglandu na naporima u procesu reformi unutar Savjeta Evrope, koje imaju za cilj institucionalno jačanje te pohvalio aktivnosti Sekretarijata SE u pravcu pružanja adekvatne pomoći u primjeni standarda, uprkos svim političkim i finansijskim pritiscima i ograničenjima.

Darmanović je ukazao da vjeruje da, u cilju adekvatnog odgovora SE na sve izazove, rješenja moraju biti pronađena na način koji neće štetiti konvenciji i osnovnim principima i vrijednostima SE.

Komitet ministara predstavlja organ za donošenje odluka u okviru Savjeta Evrope a nakon Danske, polugodišnje predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.