Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Vilnjus: Potpuna usaglašenost Crne Gore sa spoljnopolitičkim pozicijama EU odličan primjer koji treba slijediti

Vilnjus: Potpuna usaglašenost Crne Gore sa spoljnopolitičkim pozicijama EU odličan primjer koji treba slijediti
Datum objave: 15.05.2018 16:52 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj uzvratnoj posjeti Republici Litvaniji i imao sastanke sa ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta (Seimas) Viktorasom Pranckietisom, ministrom odbrane Raimundasom Karoblisom, zamjenikom predsjednika Parlamenta i predsjedavajućim Odbora za evropske poslove Gediminsom Kirkilasom, predsjedavajućim Grupe prijateljstva Crne Gore i Litvanije u Sejmu Gintarasom Vaičekauskasom, kao i drugim visokim litvanskim zvaničnicima.MVP

Tokom posjete, u fokusu razgovora ministra Darmanovića i litvanskih zvaničnika bilo je dodatno unapređenje dobrih i prijateljskih odnosa sa Republikom Litvanijom kao značajnim spoljnopolitičkim partnerom, posebno kada su u pitanju integracioni procesi Crne Gore kroz jačanje političkog dijaloga i povećanje ekonomske saradnje.

Ministar Darmanović je zahvalio Litvaniji na snažnoj podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore, kao i na kostantnoj podršci našoj državi tokom pregovaračkog procesa sa EU.

„Litvanija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore, što je bilo vidljivo posebno kroz otvoreno i kontinuirano zastupanje politike proširenja tokom vašeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a što danas potvrđuje Strategija za proširenje Unije na Zapadni Balkan“, istakao je Darmanović. Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je kazao da posebno raduje što Litvanija potvrđuje konzistentnost sa stavom EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama.

Ukazao je na značaj dodatnog snaženja saradnje u oblasti odbrane, posebno intenziviranja zajedničkih aktivnosti unutar Alijanse, i u tom kontekstu je ponovio zainteresovanost za nastavkom obuke pripadnika Vojske Crne Gore na Baltičkom odbrambenom koledžu i pohađanje kurseva engleskog jezika u Litvaniji.

Litvanski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića i istakli važnost daljeg intenziviranja međudržavnih kontakata na visokom i najvišem nivou. Istakli su da je članstvom u NATO i konkretnim partnerskim djelovanjem, Crna Gora potvrdila da pripada zajednicama demokratskih vrijednosti, te da na taj način doprinosi međunarodnoj sigurnosti i regionalnoj stabilnosti.

MVPPohvalili su uspjeh naše države i u oblasti evropske integracije ocijenivši da je Crna Gora lider i faktor stabilnosti u Regionu, ali i pouzdan partner Evropske unije, imajući u vidu potpunu usaglašenost sa spoljnopolitičkim pozicijama EU, čime služi kao odličan primjer koji treba slijediti. U tom kontekstu, poručili su da politika proširenja, da bi bila kredibilna, mora da bude u potpunosti zasnovana na individualnim zaslugama svake države kandidata za članstvo u EU.

Sagovornici su ukazali na značaj koji se pridaje parlamentarnoj saradnji, kako kroz rad parlamentarnih tijela tako i kroz zajedničko formiranje grupa prijateljstava.

Naglasili su važnost nastavka međudržavne saradnje u okviru Twining projekata. Ocijenili su, takođe, da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, pravde, informacionih i komunikacionih tehnologija, ali i u dijelu ekonomske diplomatije, kroz prenošenje iskustava.

Razmijenjena su mišljenja i u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji i regionu, bezbjednosnim izazovima i istaknuta važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, ali i u Evropi u cjelini.

Tokom boravka u Vilnjusu, ministar Darmanović je posjetio Univerzitet u Viljnusu i razgovarao sa rektorom Arturasom Žukauskasom.