Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Njujork: Crna Gora konstruktivan i pouzdan partner UN-a

Njujork: Crna Gora konstruktivan i pouzdan partner UN-a
Datum objave: 24.04.2018 06:12 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je u Njujorku na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o mladima, miru i bezbjednosti.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je ocijenio da mladi ljudi širom svijeta mogu dati značajan doprinos održavanju mira i stabilnosti i, u tom kontekstu, naglasio da je potrebno da imaju važnu ulogu u tom procesu i intenzivno učestvuju u društvenom, političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju.

„Moramo kontinuirano i marljivo raditi na svim nivoima kako bismo podigli svijest među mladima i predstavili im prava i mogućnosti koja im stoje na raspolaganju. Crna Gora podržava sve napore usmjerene na rješavanje potreba i prioriteta mladih i predlaganje održivih rješenja za njihove probleme“, kazao je ministar. Izrazio je uvjerenje da je ulaganje u mlade najbolja investicija za stabilnost i prosperitet crnogorskog društva.

Crnogorski šef diplomatije je zaključio da pitanje mladih, mira i sigurnosti zahtijeva zajedničke akcije, i poručio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u nastojanjima da se stvori prostor za doprinos mladih miru i bezbjednosti.

Ministar Darmanović je u Njujorku imao i odvojeni susret sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom.

Tokom razgovora, ministar je istakao spremnost Crne Gore da konstruktivno i aktivno doprinese realizaciji prioriteta aktuelnog predsjedavanja. Podvukao je privrženost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN-a i poštovanju Povelje UN-a i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenju ciljeva definisanih u Agendi 2030.

“Snažna posvećenost održivom razvoju predstavlja i našu stratešku razvojnu politiku i, između ostalog, ogleda se u činjenici da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u Nacionalnu strategiju održivog razvoja integrisala Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja prenijela na nacionalni nivo“, kazao je ministar Darmanović.

Ocijenio je da, u okviru napora usmjerenih na očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti, akcenat treba staviti na preventivni pristup, odnosno mirnodopske metode i diplomatska sredstva kao najbolji način za trajno rješavanje konfilkata.

Predsjedavajući Generalnom skupštinom Lajčak je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenih nacija, koja predstavlja primjer efikasnog partnerstva. Crna Gora je konstruktivan i pouzdan partner kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u okviru međunarodne zajednice.

Sagovornici su najavili nastavak zajedničkog djelovanja u ostvarenju ciljeva održivog razvoja i uspješne implementacije Agende 2030.