Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Održane pete političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Turske

Održane pete političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Turske
Datum objave: 12.04.2018 16:18 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Pete političke konsultacije između Ministarstva vanjskih Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske održane su danas u Podgorici. Delegacije su predvodili državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, ambasador Zoran Janković i zamjenik podsekretara Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, ambasador Mehmet Kemal Bozaj.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i saradnjom, te ukazali na značaj daljeg nastavka političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Ocijenjeno je da postoji potencijal za dalje jačanje ekonomskih odnosa i privlačenje investicija u sektoru energetike, turizma, putne infrastrukture i poljoprivrede. Konstatovana je i potreba širenja ugovorno-pravne osnove čime će se osnažiti pravni okvir za realizaciju konkretnih projekata u obostranom interesu.

Tokom konsultacija, razmijenjena su i mišljenja o evropskim integracionim procesima dvije zemlje, zajedničkim aktivnostima partnerskih država u okviru NATO-a, te prilikama u regionu Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.