Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Šuković- Čao: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Narodne Republike Kine

Šuković- Čao: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Narodne Republike Kine
Datum objave: 12.04.2018 12:06 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Veselin Šuković u sklopu radne posjete Narodnoj Republici Kini, sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine Vang Čaom (Wang Chao).

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima Crne Gore i NR Kine i iskazali interes za dalje jačanje i unaprjeđenje istih kroz politički dijalog na visokom i najvišem nivou. Iskazano je zadovoljstvo intenziviranjem trgovinske razmjene i snaženjem saradnje na polju turizma, uz naglasak na vizne olakšice koje je tokom 2017. godine donijela Vlada Crne Gore, a koje su značajno uticale na porast interesovanja turista iz NR Kine za turističku ponudu u Crnoj Gori.

Ambasador Šuković je upoznao sagovornika da Crna Gora aktivno učestvuje u Mehanizmu 16+1, odnosno globalnoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“. Istovremeno, izraženo je zadovoljstvo dinamikom radova na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare, kapitalnog infrastrukturnog objekta za Crnu Goru.

Vang je naglasio interes NR Kine da jača odnose sa Crnom Gorom, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom polju saradnje. Istakao je da je Crna Gora važan partner u okviru Mehanizma 16+1 i inicijative „Jedan pojas, jedan put“.