Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Valeta: Iskustvo Malte u procesu integracije u EU značajno za Crnu Goru

Valeta: Iskustvo Malte u procesu integracije u EU značajno za Crnu Goru
Datum objave: 11.04.2018 17:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMediteransko nasljeđe koje u velikoj mjeri dijelimo uz obostranu želju i interes da se bilateralna saradnja dalje razvija u okvirima integrisane Evrope nastaviće da definišu prijateljske odnose Crne Gore i Malte, ocijenio je danas u Valeti ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović.

U okviru zvanične posjete Republici Malti ministar Darmanović je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Karmelom Abelom.

U fokusu razgovora, pored sadržajnih bilateralnih odnosa, bio je i evropski put Crne Gore. Ministar Darmanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Malte našim reformskim i integracionim procesima i aktivnoj ulozi u promociji evropske perspektive Zapadnog Balkana. „Podrška prijateljskih zemalja, uz nedavnu poruku Evropske komisije da politika proširenja ostaje prioritet i da će se vrjednovati individualni napredak svake od zemalja, važan su podsticaj državama regiona na putu prema punopravnom članstvu u EU“, kazao je Darmanović, ukazavši na važnost saradnje u kontekstu prenošenja malteških iskustava u različitim segmentima pregovaračkog procesa.

MVP
Ministar Abela je istakao da će Malta nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori, te da je važno da fokus bude na kvalitetu sprovođenja reformi, ocijenivši da, na liniji do sada ostvarenih rezultata, Crna Gora stoji čvrsto na poziciji lidera u regionu.

Konstatovano je da postoji potencijal za intezivniju saradnju dvije države u brojnim oblastima, posebno energetici, turizmu, poljoprivredi, zdravstvu i obrazovanju.

Pored susreta sa domaćinom, ministar Darmanović je razgovarao i sa predsjednikom Parlamenta Republike Malte Anđelom Faruđom.

Tokom sastanka je ocijenjeno da sveukupno dobrim bilateralnim odnosima doprinosi i sve intenzivnija parlamentarna saradnja te da treba raditi na snažnijem institucionalnom povezivanju i prenosu iskustava na planu legislative, imajući u vidu da je proces integracije pravne tekovine Evropske unije u nacionalno zakonodavstvo posebno izazovan za male administracije.

MVP
Faruđa je izrazio zadovoljstvo što je nedavno u crnogorskom parlamentu formirana grupa prijateljstva sa Republikom Maltom istakavši da vjeruje da će i aktivnosti u tom formatu dodatno pospješiti dalji razvoj bilateralnih odnosa. 

Ministar Darmanović je u Valeti razgovarao i sa minstrom energetike i vodoprivrede Republike Malte Džoom Micijem. Sagovornici su pozdravili uspješnu realizaciju projekta izgradnje vjetroelektrane - lokalitet Možura sa kompanijom „Enemalta“, uz ocjenu da ova investicija predstavlja podstrek za nova ulaganja i jačanje saradnje u drugim oblastima.

Šef crnogorske diplomatije se tokom posjete Malti susreo i sa predsjednikom Odbora za vanjske i evropske poslove Parlamenta Edvardom Zamitom Luisom. Na sastanku je ocijenjeno da jačanje parlamentarne dimenzije bilateralnih odnosa može pomoći Crnoj Gori u finalnoj fazi procesa pridruživanja EU, koje zahtijeva značajno unaprjeđenje funkcionalnosti i efikasnosti državne administracije.
 
 
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA