Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Vašington: Ministar Darmanović uručio odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, kongresmenu Majklu Tarneru i senatoru Džonu Mekejnu

Vašington: Ministar Darmanović uručio odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, kongresmenu Majklu Tarneru i senatoru Džonu Mekejnu
Datum objave: 23.03.2018 08:45 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović uručio je u Vašingtonu odlikovanja koja je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio bivšem potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, kongresmenu Majklu Tarneru i senatoru Džonu Mekejnu za doprinos promociji crnogorskih interesa, snaženju međudržavnih odnosa te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.

Tokom svečane ceremonije u biblioteci američkog Kongresa, crnogorski šef diplomatije je zahvalio odlikovanima na izuzetnim zaslugama, doprinosu bilateralnim odnosima i prijateljstvu između naše dvije države i snažnoj podršci crnogorskom članstvu u NATO.

Uručujući odlikovanje bivšem potpredsjedniku SAD, ministar je kazao da Crna Gora nikada neće zaboraviti napore koje je Bajden učinio za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

„Orden velike crnogorske zvijezde je simbol zahvalnosti crnogorskog naroda za Vašu predanost i naše dugogodišnje prijateljstvo“, kazao je crnogorski šef diplomatije.

U obraćanju kongresmenu Tarneru, ministar Darmanović je istakao da smo, u dostizanju našeg najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja, imali nedvosmislenu podršku u Kongresu i Parlamentarnoj skupštini NATO-a, što je bilo od velikog značaja za Crnu Goru.

„Vaši napori i posvećenost su veoma cijenjeni. U ime predsjednika Vujanovića, moja je privilegija i velika čast da Vas odlikujem Ordenom crnogorske zastave prvog reda“, kazao je ministar Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je, podsjećajući na zasluge senatora Mekejna koji iz zdravstvenih razloga, nažalost, nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji, naglasio da je njegov glas postao jedan od ključnih za Crnu Goru, od vremena naše borbe za pravo na samoopredjeljenje do naših najnovijih napora da slobodno i nezavisno utvrdimo našu evroatlantsku budućnost.

Tokom ceremonije, bivši potpredsjednik SAD Bajden je rekao da mu je čast što je primio najviše crnogorsko odlikovanje.

„Danas, samo 12 godina nakon proglašenja nezavisnosti, Crna Gora je punopravna članica NATO-a, zaštićena članom 5. Naglašavam, član 5 Povelje NATO-a je sveto obećanje koje su SAD dale svakoj članici, maloj ili velikoj“, istakao je Bajden.

Bivši potpredsjednik SAD je naglasio da je Crna Gora izabrala demokratiju, vladavinu prava, reforme i podvukao da nikada neće biti potpunog mira i bezbjednosti u Evropi dok jugoistočna Evropa ne bude potpuno integrisana.

Bajden je poručio da Vašington mora da nastavi da podržava napore na jačanju demokratije, bezbjednosti i prosperiteta širom Balkana, gdje će, kako je ocijenio, Crna Gora nastaviti da bude lider.

Kongresmen Tarner je saopštio da je Crna Gora pristupanjem u NATO pokazala da je transatlantski Savez snažan i da je politika otvorenih vrata i dalje kredibilna.

Na svečanoj dodjeli odlikovanja govorili su i ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović i kopredsjedavajući Crnogorskim kongresnim kokusom kongresmen Daglas Lamborn.

Ministar Darmanović je tokom radne posjete Vašingtonu imao i niz susreta sa predstavnicima američke administracije, Kongresa i uticajnih „think thank“ organizacija.

Tokom sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom razmijenjena su mišljenja o bezbjednosnim izazovima i aktuelnim kretanjima na Zapadnom Balkanu, uz konstataciju da Crna Gora značajno doprinosi stabilnosti regiona kao novi saveznik u NATO-u. Izraženo je zadovoljstvo ojačanim i sadržajnim partnerstvom Crne Gore i SAD, posebno u kontekstu narastujućih globalnih sigurnosnih rizika.

U razgovoru sa kongresmenkom Klaudijom Tenej istaknut je značaj kontinuiranog snaženja savezništva Crne Gore i SAD, sa fokusom na unapređenje saradnje u oblasti bezbjednosti i ekonomije.

Tokom posjete Vašingtonu, ministar se susreo i sa potpredsjednicom Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) za Evropu, Evroaziju i Arktik Heder Konli.