Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Darmanović: Crna Gora predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti

Darmanović: Crna Gora predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti
Datum objave: 01.02.2018 10:59 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović govorio je danas u Podgorici na konferenciji pod nazivom „Jačanje posvećenosti kontroli malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi“ i tom prilikom ocijenio da širenje lakog i malokalibarskog oružja u svijetu i dalje ostaje izvor velike zabrinutosti, te da je neophodno da se međunarodna zajednica tim problemom pozabavi na sveobuhvatan i holistički način, kako bi se smanjio njihov razoran i dugotrajan uticaj.

Podsjetio je da je Crna Gora u cilju efikasnije kontrole širenja malog i lakog oružja razvila efikasan zakonodavni i strateški okvir u skladu sa standardima EU i smjernicama UN-a i u potpunosti predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanju širenja malog i lakog naoružanja.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Crna Gora ratifikovala Ugovor o trgovini oružjem doprinoseći na taj način sprječavanju širenja ilegalnih tokova naoružanja i istakao da Crna Gora aktivno učestvuje u svim programima UNDP i SEESAC-a u ovom domenu, među kojima se naročito izdvaja projekat „Poštuj život, vrati oružje", kao i program demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja.

„Uvjeren sam da zajedničkim aktivnostima na regionalnom i međunarodnom nivou, čemu svjedočimo i danas, možemo efikasno odgovoriti na transnacionalne prijetnje i izazove sigurnosti i bezbjednosti u čemu Crna Gora ostaje spremna da pruži puni doprinos“, zaključio je Darmanović.

Konferenciju je organizovao Centar za kontrolu malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.