Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Rim: Crna Gora konkretnim aktivnostima doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa

Rim: Crna Gora konkretnim aktivnostima doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa
Datum objave: 29.01.2018 17:17 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih zločina iz mržnje u regionu OEBS-a koja je održana u Rimu.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da je od posebnog značaja činjenica da je Italija na početku svog mandata kao država predsjedavajuća OEBS-om aktuelizovala pitanja rasizma, ksenofobije, diskriminacije i netolerancije imajući u vidu da se radi o izazovima čije je rješavanje od vitalnog značaja za svakodnevni život pojedinca. U tom kontekstu je ocijenio da se svijet danas suočava sa mnogim izazovima i da bismo izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti ulogu institucija kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije, kao i na odgovoran pristup regulaciji društvenih mreža.

Podsjetio je na čvrstu opredijeljenost Crne Gore da i dalje konkretnim aktivnostima doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa, po čemu je prepoznatljiva.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da sve institucije države Crne Gore u kontinuitetu rade na poboljšanju demokratskih vrijednosti i na toj liniji podsjetio na nedavno postavljeni kamen temeljac za gradnju nove sinagoge u Podgorici, koja će ujedno biti prva novoizgrađena sinagoga na Balkanu i najveća sinagoga sagrađena u XXI vijeku.

„Uloga OEBS-a i predsjedavajućeg u službi rješavanja pitanja vezanih za rasizam, ksenofobiju, diskriminaciju i netoleranciju je više nego značajna i čestitam Italiji zbog činjenice da se ovo važno pitanje vratilo na dnevni red OEBS-a u čemu će Crna Gora ostati pouzdan partner“, zaključio je Darmanović.

Ministar Darmanović je, prije početka konferencije, bio na audijenciji kod pape Franja, kojoj su prisustvovali svi ministri vanjskih poslova koji su se odazvali konferenciji.

Na marginama konferencije, ministar Darmanović se sastao sa Ingibjorg Solrun Gisladotir, direktoricom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava tokom kojeg je informisao o implementiranim preporukama iz konačnog izvještaja ODHIR-a o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.  

U odvojenom razgovoru sa Karin Kneisel, federalnom ministarkom za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije naglašena je važnost održavanja fokusa Evropske unije na apsorbciji država Zapadnog Balkana, u skladu sa njihovim individualnim napretkom.

Tokom konferencije, ministar Darmanović je imao odvojen susret i sa predsjedavajućim OEBS-a i ministrom vanjskih poslova Italije Angelinom Alfanom.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA