Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Održan Regionalni seminar o bezbjednosti u okviru Berlinskog procesa

Održan Regionalni seminar o bezbjednosti u okviru Berlinskog procesa
Datum objave: 26.01.2018 18:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zajedno sa Njemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) organizovali su dvodnevni Regionalni seminar o bezbjednosti u okviru Berlinskog procesa koji se održao juče i danas u Kolašinu.

U uvodom izlaganju, v.d. generalnog direktora za EU i regionalnu saradnju Aleksandar Drljević je ponovio punu posvećenost Crne Gore Berlinskom procesu i intenziviranju dalje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana u cilju što bržeg i kvalitetnijeg postizanja rezultata na reformskom putu ka EU vrednujući individualni napredak. Na toj liniji je naglasio značaj regionalne saradnje imajući u vidu zajedničke potrebe i izazove.

Učesnicima se obratio i zamjenik specijalnog izaslanika za Samit u Londonu Sem Džeremi koji je ukazao na potrebu definisanja aktivnosti u okviru Berlinskog procesa koje će obezbijediti konkretne rezultate za zemlje Zapadnog Balkana i unaprijediti kvalitet života građana u regionu.

Seminar je organizovan na inicijativu specijalnog izaslanika Vlade Velike Britanije za Berlinski proces i Samit u Londonu planiran za jul 2018. godine, ambasadora Endrju Pejdža, sa ciljem unapređenja saradnje između predstavnika država Zapadnog Balkana i drugih partnera uključenih u proces jačanja bezbjednosti regiona, kao i definisanje potreba i srednjoročnih i dugoročnih ciljeva.

Učesnici seminara su predstavnici relevantnih institucija zemalja Zapadnog Balkana u sektoru bezbijednosti, kao i međunarodnih partnerskih organizacija, regionalnih inicijativa i Vlade Velike Britanije.