Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Skoplje: Potvrđena posvećenost zemalja Zapadnog Balkana daljem progresu u evropskom integracionom procesu

Skoplje: Potvrđena posvećenost zemalja Zapadnog Balkana daljem progresu u evropskom integracionom procesu
Datum objave: 11.01.2018 14:47 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Zoran Janković učestvovao je na sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana koji je, u organizaciji Evropske službe za vanjsku politiku i Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije, održan u Skoplju.

Pored ambasadora Jankovića, sastanku su prisustvovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Evropske unije koji su razmijenili mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa kao što su situacija u regionu, vanjska i bezbjednosna politika EU, energetika, kao i odnosi sa Rusijom, Kinom i Turskom.

Učesnici su se saglasili da je 2018. veoma važna godina za države, ali i region u cjelini, kao i da će Strategija za Zapadni Balkan, čije se objavljivanje očekuje u februaru, izvještaji o napretku u aprilu, te Samit EU-Zapadni Balkan u maju ove godine, pružiti snažan impuls politici proširenja Unije. Ponovljena je neupitna posvećenost svih država konkretnom napretku u ispunjavanju uslova za ostvarenje punopravnog članstva u EU, uz ocjenu da je aktuelni momenat i fokusiranost Brisela na Zapadni Balkan potrebno iskoristiti za nastavak ključnih reformskih procesa.

Takođe, razmotreni su modaliteti unapređenja odnosa među zemljama regiona kako u okviru Berlinskog procesa, tako i na bilateralnom planu, što će imati pozitivan uticaj na dinamiku pristupanja Uniji.