Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Hag: Ministar Darmanović prisustvovao ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Datum objave: 21.12.2017 18:01 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je danas ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu, na poziv predsjednika Tribunala, Karmela Ađiusa.

Tokom ceremonije, ministar Darmanović se kratko susreo sa NJ.V. kraljem Holandije Viljemom Aleksandrom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i ministrom vanjskih poslova Holandije Halbeom Zijlstrom.

U razgovorima su razmijenjena mišljenja o višedecenijskom radu Tribunala, motivima i temeljima na kojima osnovan, kao i njegovom ukupnom značaju za post-konfliktni region Zapadnog Balkana.

Ministar Darmanović je posebno naglasio zadovoljstvo što su, od početka pa do završetka rada Tribunala, državni i pravosudni organi Crne Gore ostvarivali veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju.

Na ceremoniji zatvaranja, govornici su konstatovali da je Haški tribunal, od njegovog osnivanja 1993. godine, Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti UN-a, radio na gonjenju počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije i da je, uprkos različitim mišljenjima, i politički i pravno delikatnim procesima, ostvario značajne rezultate i postavio nove temelje i standarde međunarodne pravde kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i genocidi.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je Savjet bezbjednosti UN nedavno osnovao, već je preuzeo žalbene postupke u slučajevima koji su bili u nadležnosti Haškog tribunala.

Pored brojnih visokih zvanica iz regiona Zapadnog Balkana, predstavnika UN, drugih međunarodnih sudova, kao i diplomatskog kora, ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala je prisustvovao i nerezidentni ambasador Crne Gore u Kraljevini Holandiji, Vladimir Radulović.


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA