Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Skoplje: Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje A5

Skoplje: Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje A5
Datum objave: 13.12.2017 13:13 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Skoplju na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5) koji je ujedno predstavljao i završnu aktivnost u okviru makedonskog predsjedavanja Poveljom, koje će od januara 2018. preuzeti Crna Gora.

Ministar Darmanović je čestitao Makedoniji na uspješnom predsjedavanju Poveljom i istakao da je isto za Crnu Goru imalo poseban značaj imajuću u vidu da smo tokom tog mandata postali članica Alijanse.

Ocijenio je da je interes svih članica i posmatrača A5 dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, te da su evropska i evroatlantska integracija, kao i jačanje regionalne saradnje najbolji garanti za postizanje ovog cilja. Kazao je da je Američko – jadranska povelja jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija i da se to pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja. U tom kontekstu je podsjetio na Samit A5 održan u avgustu o.g. u Podgorici kada su potpredsjednik SAD-a Majk Pens i šefovi država i vlada zemalja regiona uputili snažnu podršku i potvrdili posvećenost integracionim procesima na Zapadnom Balkanu.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da će Crna Gora, tokom predsjedavanja Poveljom, biti posvećena promociji evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i aktivno pomagati u implementaciji reformi i ispunjavanju standarda za što skorije članstvo u NATO.

Tokom sastanka, istaknuta je važnost praktične saradnje u okviru Povelje, a kao dobar primjer naveden je rad Zajedničkog tima A5 pod okriljem misije „Odlučna podrška“ u Avganistanu. Na toj liniji, ministar Darmanović je kazao da će Crna Gora aktivno podsticati jačanje praktične saradnje i njeno širenje na druge oblasti od značaja za bezbjednost regiona i Evrope.

Sastanak u Skoplju je bio prvi ministarski skup A5 na kom je naša zemlja učestvovala u svojstvu članice NATO-a.

Ministar Darmanović na ministarskom sastanku A5 – kadrovi

                                                                   
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA