Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Priština: Održane treće bilateralne političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Kosova

Priština: Održane treće bilateralne političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Kosova
Datum objave: 06.12.2017 14:08 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Treće bilateralne političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Kosova održane su danas u Prištini. Delegacije su predvodili generalni direktor za bilareralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, ambasador Ivan Leković i generalni direktor za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Kosova Albert Prenkaj.

Obostrano je konstatovano da su odnosi Crne Gore i Kosova dobri, te da se u kontinuitetu razvijaju, uz redovan dijalog na visokom i radnom nivou.

Crnogorska delegacija je ponovila da je pitanje demarkacije granice sa Kosovom za nas zatvoreno, dok je Prenkaj istakao da je to isključivo unutrasnje pitanje Kosova koje, kako očekuje, treba da bude brzo riješeno. On se zahvalio Crnoj Gori na dosadašnjem strpljenju i razumijevanju koje je imala u ključnim, istorijskim momentima.

Poručeno je da je saradnja dvije države u okviru Berlinskog procesa od izuzetnog značaja, imajući u vidu da se radi o zajedničkoj afirmaciji krupnih regionalnih infrastrukturnih projekata, koji doprinose razvoju Regiona u cjelini.

Ukazano je i na potrebu jačanja privredne saradnje između dvije države, budući da za to postoje brojni potencijali naročito u oblastima ekonomije, turizma, saobraćajnog povezivanja i energetike.

Pozitivno je ocijenjena saradnja i komunikacija resora odbrane i unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i kulture. Razmotrena su i pitanja jačanja ugovorne baze između dvije države, potpisivanjem novih bilateralnih ugovora, u oblasti sporta, nauke i obrazovanja.