Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Ministar Darmanović u Briselu: Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni za očuvanje kolektivne bezbjednosti

Ministar Darmanović u Briselu: Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni za očuvanje kolektivne bezbjednosti
Datum objave: 06.12.2017 15:55 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu održana je sesija u okviru Komisije NATO - Gruzija na kojoj je iskazana praktična i politička podrška Gruziji kao aspirantu za članstvo u Alijansi.

Saveznici su, takođe, razgovarali i o projektovanju stabilnosti Alijanse i postignutim rezultatima u borbi protiv terorizma. U tom kontekstu, ministar Darmanović iskazao je podršku Crne Gore jedinstvu i solidarnosti Alijanse i posvećenost naše zemlje ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

U cilju pravovremenog odgovora na savremene izazove i jačanja kolektivne bezbjednosti, ministri su se saglasili da treba unaprijediti politiku odvraćanja i odbrane, nastaviti dijalog i podršku partnerima u Istočnoj Evropi.

U okviru diskusije ministara na temu politike otvorenih vrata, ministar Darmanović je istakao značaj kredibilnog sprovođenja ove politike prema svim aspirantima. Ocijenio je da članstvo Crne Gore ima pozitivne implikacije na cijeli region i da može biti podsticaj regionalnim aspirantima za rad na ispunjavanju standarda i uslova za članstvo u NATO-u.

Ministri su, takođe, razmotrili pregled postignutih rezultata u ovoj godini i dali smjernice za predstojeći Samit Alijanse, planiran u julu 2018. godine.