Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Vašington: Članstvo Crne Gore u NATO istorijska prekretnica za bezbjednost na Zapadnom Balkanu

Vašington:  Članstvo Crne Gore u NATO istorijska prekretnica za bezbjednost na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 29.11.2017 07:05 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović susreo se danas u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Vesom Mičelom.

Ministar Darmanović je čestitao Mičelu stupanje na dužnost, iskazavši uvjerenje da će se strateški, partnerski i prijateljski odnosi dvije zemlje dodatno osnažiti u narednom periodu. Istakao je da, kao nova i odgovorna članica Alijanse, Crna Gora želi da doprinese rješavanju bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Ministar Darmanović je naglasio da će se u duhu unaprijeđenja regionalne saradnje odvijati i crnogorsko predsjedavanje Američko-jadranskoj povelji naredne godine. Takođe, upoznao je Mičela sa aktuelnom dinamikom u dosadašnjem procesu evropskih integracija i izrazio očekivanje da će Crna Gora do kraja naredne godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja.


Mičel je čestitao Vladi Crne Gore na naporima i vrlo posvećenom radu koji je rezultirao članstvom u NATO-u, naglasivši da je Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti i održavanju dobrosusjedskih odnosa. Članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenio je istorijskom prekretnicom za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da igra lidersku ulogu u unaprijeđenju političke i bezbjednosne arhitekture regiona.

Crnogorski šef diplomatije susreo se danas u Vašingtonu i sa senatorom Kristoferom Marfijem.

Ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Pensa Crnoj Gori, koja je bila jasna potvrda da je Crna Gora za SAD važan partner i da se prepoznaje konstruktivna uloga Crne Gore u rješavanju otvorenih pitanja u regionu Zapadnog Balkana. Ministar je naglasio značaj aktivnog angažmana SAD na Zapadnom Balkanu, što je veoma važno, ne samo sa aspekta bezbjednosti, nego i podrške našim reformama na putu ka EU.

Senator Marfi je ocijenio da je NATO snažniji sa Crnom Gorom i iskazao uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno ojačani savezničkim aktivnostima u okviru Alijanse. Pohvalio je i važan doprinos Crne Gore očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, te na toj liniji ponovio nastavak pune podrške SAD.