Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Darmanović u Zagrebu: Evroatlantska integracija u Regionu ne smije biti zaustavljena

Darmanović u Zagrebu: Evroatlantska integracija u Regionu ne smije biti zaustavljena
Datum objave: 22.11.2017 17:31 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMVP
   
Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Proširenje NATO-a na Zapadni Balkan“ koju su organizovali Atlantski savjet Hrvatske i Ambasada Crne Gore u Zagrebu. Osim ministra Darmanovića, učesnicima konferencije u uvodnom dijelu su se obratili potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske (RH) Marija Pejčinović Burić i predsjednik Atlantskog savjeta Hrvatske Radovan Vukadinović.

MVPŠef crnogorske diplomatije je govorio na prvom panelu pod nazivom: „Zemlje Jugoistočne Evrope, članice NATO-a”, kojom prilikom je istakao da je Crna Gora od obnove svoje nezavisnosti do punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu prešla relativno kratak, ali trnovit put, u vrijeme pojačanih tenzija između Istoka i Zapada, i ostvarila jedan od dva svoja spoljno-politička cilja i na taj način, po prvi put u svojoj istoriji, nepovratno institucionalno postala dio zapadnih demokratskih vrijednosti.

Govoreći o budućnosti NATO-a i aspiracijama drugih država Regiona, ministar je naglasio da će se Crna Gora snažno zalagati za aktivno prisustvo Alijanse na području Zapadnog Balkana, uz ocjenu da evroatlantska integracija u Regionu ne smije biti zaustavljena.

Na današnjoj konferenciji, u okviru drugog panela pod nazivom: „Očekivanje zemalja Zapadnog Balkana oko proširenja NATO-a“ učestvovao je i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Veselin Šuković, a promovisana je i knjiga: „Bezbjednosne integracije Zapadnog Balkana“ čiji je autor ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj dr Boro Vučinić.
    
   
   
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA