Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Vaščikovski-Darmanović: Kontinuirana podrška Poljske Crnoj Gori

Vaščikovski-Darmanović: Kontinuirana podrška Poljske Crnoj Gori
Datum objave: 09.10.2017 12:57 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Poljskoj na poziv ministra vanjskih poslova Vitolda Vaščikovskog

Ministar Darmanović je kazao da su odnosi dvije države veoma dobri i sadržajni i izrazio zadovoljstvo kontinuiranim snaženjem ekonomske saradnje kroz realizaciju poljskih investicija u Crnoj Gori. Ovogodišnjim uspostavljanjim sezonskih direktnih letova između dvije zemlje dat je snažan zamajac unapređenju bilateralne saradnje u oblasti turizma, što potvrđuje i povećan broj poljskih turista koji su posjetili Crnu Goru.

Šef crnogorske diplomatije je zahvalio za kontinuiranu podršku Poljske u svim fazama našeg evropskog i evroatlantskog integracionog procesa i izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

Ministar Vaščikovski je ocijenio da tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Poljske bilježe konstantan napredak, te ponovio punu podršku Republike Poljske našoj evropskoj integraciji i spremnost za nastavkom pružanja političke i ekspertske pomoći na tom putu. 

Tokom sastanka šefovi diplomatija Crne Gore i Poljske razmotrili su modalitete za unaprijeđenje bilateralne saradnje posebno u kontekstu pregovora sa EU, vanjskih poslova, odbrane, kao i kulture, obrazovanja i nauke i ekonomske saradnje. 

Osim sa domaćinom, ministar Darmanović je imao susret i sa potpredsjednikom Sejma Republike Poljske Rišardom Terleckiem. Sagovornici su ukazali na važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje dvije države, kako kroz jačanje parlamentarnih tijela, tako i kroz formiranje grupa prijateljstva. U tom kontekstu, pozdravili su nedavno formiranje Grupe prijateljstva sa Parlamentom Republike Poljske u Skupštini Crne Gore, kao i formiranje takve grupe u poljskom Sejmu. 

Tokom boravka u Varšavi, ministar Darmanović je održao predavanje na Univerzitetu u Varšavi na temu: “Članstvo Crne Gore u NATO: novi izazovi, nove mogućnosti”, kojem su prisustvovali studenti i predstavnici diplomatskog kora.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA