Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Njujork: Ministar Darmanović tokom GS UN imao više sastanaka

Njujork: Ministar Darmanović tokom GS UN imao više sastanaka
Datum objave: 20.09.2017 20:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je otvaranju glavne debate Generalne skupstine UN, koja se održava u Njujorku.

Na marginama zasijedanja, ministar Darmanović učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, čiji je domaćin bio generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je pozdravio rezultate nedavno održanog samita u Trstu koji je potvrdio evropsku perspektivu regiona.

Ukazao je na značaj potpisivanja Sporazuma o transportnoj zajednici koji će doprinijeti boljoj infrastrukturnoj povezanosti država regiona. Dodatno, istakao je važnost Višegodišnjeg akcionog plana za uspostavljanje regionalne ekonomske zone koji će postaviti efikasne smjernice za produbljivanje saradnje i ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i predstavljati koristan instrument u integracionom procesu država regiona, čija dinamika napretka treba isključivo da zavisi od individualnih rezultata.

Crnogorski šef diplomatije sastao se i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem.

U prvom i veoma konstruktivnom razgovoru sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da će predstojeća posjeta potpredsjednika Pacolija Crnoj Gori, planirana za narednu sedmicu, dati dodatan impuls snaženju sveukupnih odnosa i saradnje.

Takođe, tokom 72.sasijedanja Generalne skupštine UN, Crna Gora je učestvovala na Samitu o Globalnom paktu za životnu sredinu i podržala inicijativu koju je pokrenula Francuska, sa ciljem doprinosa efikasnijoj implementaciji Agende održivog razvoja do 2030 godine.