Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Njujork: Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao događaju posvećenom reformi Ujedinjenih nacija

Njujork: Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao događaju posvećenom reformi Ujedinjenih nacija
Datum objave: 19.09.2017 07:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je događaju na visokom nivou posvećenom reformi Ujedinjenih nacija, koji je održan u Njujorku, čiji je domaćin bio američki predsjednik Donald Tramp.

Ministar Darmanović je učestvovao i na sastanku posvećenom inauguraciji Globalne alijanse za okončanje trgovine sredstvima namijenjenim za smrtnu kaznu i torturu.

Tokom izlaganja, ministar je naglasio nedvosmislenu podršku Crne Gore univerzalnom ukidanju smrtne kazne, posebno ističući da bi države koje nastavljaju sa primjenom smrtne kazne trebalo da poštuju međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava, kako bi moguću patnju osuđenih na smrt svele na minimum.

Informisao je da je Crna Gora, u skladu sa standardima EU, razvila solidan zakonodavni okvir, podržan odgovarajućim strateškim dokumentima u području kontrole izvoza oružja, robe dvostruke namjene i druge kontrolisane robe, kao i da je u proceduri Nacrt zakona o spoljnoj trgovini robom koja se može upotrijebiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. 

Ponovio je spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava, s posebnim akcentom na ukidanje smrtne kazne i svih nehumanih posljedica koje proizlaze iz njene primjene.

Crna Gora se 18. septembra pridružila Zajedničkoj izjavi usmjerenoj na prevenciju i borbu protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja od strane pripadnika UN-a, na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Tom prilikom, na visokom političkom nivou, demonstrirana je solidarnost međunarodne zajednice u osudi i posvećenosti borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljenja, uz istovremeno postavljenja prava i dostojanstva žrtava seksualne eksploatacije i zlostavljanja na čelo kolektivnih napora. 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA