Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Talin: Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica i kandidata za članstvo u EU (Gimnih)

Talin: Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica i kandidata za članstvo u EU (Gimnih)
Datum objave: 08.09.2017 16:09 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica i kandidata za članstvo u EU (Gimnih), koji se održava u Talinu u okviru estonskog predsjedavanja EU.

Glavna tema neformalnog ministarskog skupa bila je prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma. Sagovornici su se saglasili da terorizam i širenje radikalnih ideologija predstavljaju jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice, koji zahtijeva kolektivan odgovor i jačanje saradnje na evropskom i globalnom planu.

Ministar Darmanović je na sastanku potvrdio posvećenost Crne Gore borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Naglasio je doprinos koji naša država daje kroz učešće u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIS-om i misiji «Odlučna podrška» u Avganistanu, ali i kroz regionalne mehanizme saradnje u oblasti bezbjednosti poput Jadranske povelje (A5) i Jadranske trilaterale (Crna Gora – Albanija – Hrvatska). Istakao je da snaženje upravo ovih oblika saradnje može na konkretan, koristan i ubjedljiv način pokazati spremnost i sposobnost regiona da bude dio rješenja globalnih bezbjednosnih izazova.

Takođe, istakao je da Crna Gora, kao nova članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, snažno podržava sve napore koje ove dvije organizacije preduzimaju u cilju neutralisanja prijetnje radikalizma i nasilnog ekstremizma i založio se za dalje jačanje razmjene informacija i podataka o ISIS-u i drugim ekstremističkim organizacijama, što je efikasan način prevencije terorističkih napada.

Na marginama skupa, ministar Darmanović je imao kratke bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Poljske, Španije, Portugala, Mađarske, Litvanije, Danske, a planirane su skore radne posjete ministra Darmanovića Poljskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA