Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Generalni direktor za konzularne poslove Selim Lika razgovarao sa generalnim direktorom Odjeljenja za konzularne poslove Guo Šaočunom

Generalni direktor za konzularne poslove Selim Lika razgovarao sa generalnim direktorom Odjeljenja za konzularne poslove Guo Šaočunom
Datum objave: 06.09.2017 10:10 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Selim Lika razgovarao je danas u Pekingu sa generalnim direktorom Odjeljenja za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova NR Kine Guo Šaočunom.

Tokom sastanka sagovornici su se saglasili da su sveukupni bilateralni odnosi dvije države na zavidnom nivou, te da će sve sadržajniji kontakti doprinijeti daljem jačanju saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa.

Ocijenjeno je da postoji veliko interesovanje turista obije zemlje za uzajamnim putovanjima i da je aktuelnom viznom liberalizacijom značajno uvećan broj kineskih turista koji su ove godine posjetili Crnu Goru. Kineska strana je iskazala spremnost da razmotri mogućnost ukidanja viza za crnogorske državljane u narednom periodu. Vizne olakšice će umnogome doprinijeti boljoj ekonomskoj saradnji, prilivu investicija, kao i na polju kulturne, obrazovne i naučne saradnje dvije zemlje, poručeno je sa sastanka.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o djelokrugu rada konzularnih službi i dogovorili da, kroz mehanizam redovnih godišnjih konzularnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, dodatno intenziviraju saradnju i razmjenu iskustava u ovoj oblasti.

Na sastanku je istaknut značaj saradnje kroz Mehanizam 16+1 i u tom kontekstu, sagovornici su pozdravili održavanje predstojećeg II Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji će se održati u Podgorici.

Naglašen je, takođe, značaj saradnje dvije zemlje kroz uzajamnu podršku u specijalizovanim agencijama UN-a.