Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao na Bledskom strateškom forumu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao na Bledskom strateškom forumu
Datum objave: 05.09.2017 17:28 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Bledskom strateškom forumu (BSF) koji se, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Centra za evropsku perspektivu, održava na Bledu, 4-5. septembra.

Na forumu su učestvovali potpredsjednici Vlada i ministri vanjskih poslova Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Moldavije, ministri vanjskih poslova Makedonije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Turske i Malte, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesarka EU za mobilnost i transport Violeta Bulc. Takođe, Forumu su prisustvovali i predstavnici mnogih regionalnih i međunarodnih organizacija (UN, UNHCR, IAEA, NATO, OECD, EEAC, EBRD, RCC, UFM), kao i predstavnici poslovnog sektora, akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija. 

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Nova realnost“, bio je posvećen pronalaženju modaliteta za prilagođavanje promjenama u globalnom okruženju i promovisanju inovacija i digitalne ekonomije za sveobuhvatnu i održivu budućnost.MVP

Na forumu su, takođe, razmijenjena mišljenja o brojnim temama koje su od značaja za region Jugoistočne Evrope. Posebna pažnja posvećena je razmatranju mogućnosti za unaprijeđenje ekonomske saradnje, obezbjeđivanje snažnijeg infrastrukturnog povezivanja i ostvarivanja jače koordinacije između država EU i država koje su na tom putu. Takođe, razgovarano je o migrantskoj krizi i terorističkim prijetnjama i konstatovana potreba daljeg sprovođenja aktivnosti na planu prevencije i suzbijanja ovih pojava.

U kontekstu dinamike i izazova na planu integracionih procesa država regiona, pohvaljen je napredak Crne Gore na putu ka EU kao i njen doprinos stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. 

U okviru BSF-a održani su neformalni sastanak zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i sastanak ministara vanjskih poslova članica Fonda za Zapadni Balkan. 

Na ministarskom sastanku SEECP, Slovenija je predstavila prioritete svog predsjedavanja, u čijem će fokusu biti podrška evropskim integracijama zemalja ZB.

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Fonda za Zapadni Balkan bio je prilika za zvaničnu inauguraciju Fonda za Zapadni Balkan sa sjedištem u Tirani. Šefovi diplomatija regiona pozdravili su zvaničan početak rada Fonda koji predstavlja mehanizam za dalje unaprijeđenje projektno-orijentisane saradnje u oblasti kulture i kulturne baštine, nauke i istraživanja, pitanju mladih i prekogranične saradnje.

Ministar Darmanović je, zajedno sa šefovima diplomatija država regiona, bio govornik na panelu „Zapadni Balkan: Proširenje EU – Da li će zaista doći do proširenja?“ koji je bio posvećen evropskoj integraciji regiona, odnosima među zemljama, političkoj situaciji u EU i funkcionisanju brojnih regionalnih organizacija i inicijativa. 

Na marginama BSF, ministar je imao odvojene susreta sa ministrima vanjskih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, Malte Karbelom Abelom, kao i susrete sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Fathalahom Sijilmasijem i visokim predstavnikom EU u BiH (OHR) Valentinom Inzkom.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA