Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина


МВПЕИ
>

Министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић учествовао на То Бе Сецуре (2БС) Форуму

Министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић учествовао на То Бе Сецуре (2БС) Форуму
Датум објаве: 12.05.2017 14:10 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВП

Министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на седмом То Бе Сецуре (2БС) Форуму под називом “Изазови промјене политика и преусмјеравања савеза”.

Министар Дармановић је говорио на панелу „НАТО проширење: Јачање евроатлантске безбједности или подстицање сукоба“. Том приликом, Дармановић је казао да је чланом 5. Сјеверноатлантског уговора свака чланица НАТО-а заштићена онолико колико је то могуће и да је Црна Гора чланством дефинитивно и неопозиво учинила завршни корак према Западу и западној демократији.

„Поред тога што смо чланством утврдили границе као и идентитет у региону, послали смо снажну поруку Европској унији да не брине о Црној Гори када је безбједност у питању. С друге стране, НАТО је показао да политика отворених врата није само мантра него и реалност“, оцијенио је Дармановић.

Поред министра Дармановћа, панелисти су били и замјеник помоћника генералног секретара НАТО-а за политичке односе и безбједносну политику Јамес Апатхураи и директор Пен Биден Центра за дипломатију и глобални ангажман Мицхаел Царпентер. Апатхураи је казао да је чланство Црне Горе у НАТО важан политички сигнал који представља потврду политике отворених врата Алијансе упркос снажном противљењу Русије. Током свог излагања, Царпентер је оцијенио да НАТО у овом тренутку мора да покаже да може да се носи са кризом и одлучно супротстави уплитању Русије и покушајима дестабилизације јер би се, у супротном, такве активности наставиле.