Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Saopštenje: Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof.dr Srđan Darmanović boravio u zvaničnoj posjeti Kraljevini Belgiji

Saopštenje: Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof.dr Srđan Darmanović boravio u zvaničnoj posjeti Kraljevini Belgiji
Datum objave: 26.04.2017 07:28 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović razgovarao je sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Didijerom Rejndersom i predsjedavajućim Donjeg doma Parlamenta Zigfridom Brakeom.

Razgovori ministra Darmanovića sa belgijskim zvaničnicima su bili usmjereni na jačanje dobrih političkih odnosa sa Belgijom, važnim vanjskopolitičkim partnerom Crne Gore u procesu evropske integracije i budućom saveznicom unutar NATO-a. Ministar Darmanović je ponovio zahvalnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, ubjedljivom većinom u Parlamentu Belgije, 15. decembra 2016. i za kontinuiranu podršku u svim fazama tokom dosadašnjeg pregovaračkog procesa sa EU.

Belgijski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića i istakli važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države. Posebno su pohvalili napredak Crne Gore na planu evroatlantske i evropske integracije, te ukazali da će Belgija nastaviti da podržava reformske procese u našoj državi.

Obostrano je iskazana spremnost za dalje jačanje bilateralnih odnosa kroz saradnju u oblasti ekonomije, turizma i zaštiteživotne sredine i stvaranje uslova za privlačenje belgijskih investicija u Crnu Goru, ali i za nastavak saradnje sa regionima Valonijom i Flandrijom u oblasti obrazovanja, nauke i poljoprivrede. S tim u vezi, dogovorene su aktivnosti na planu organizacije biznis foruma u cilju povezivanja poslovnih zajednica dvije države tokom planiranih posjeta najviših državnih zvaničnika u narednom periodu.

MVPRazmijenjena su mišljenja i o kretanjima na regionalnom i međunarodnom planu, s posebnim akcentom na bezbjednosne izazove.

U okviru posjete Belgiji, ministar Darmanović je održao predavanje na Katoličkom univerzitetu u Luvenu, na temu „Crna Gora i Zapadni Balkan na razmeđi geopolitičkih kretanja“, kojem su, pored studenata, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Belgiji.

Ministar Darmanović je, takođe, posjetio Luksemburg i tom prilikom se sreo sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore u Dudelanžu i prisustvovao otvaranju novih prostorija Zavičajnog kluba „Bihor“ u Rumelanžu.