Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti Republici Austriji

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti Republici Austriji
Datum objave: 20.04.2017 15:15 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas, 20. aprila 2017, u radnoj posjeti Republici Austriji gdje se sastao sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastijanom Kurcom (Sebastian Kurz).

Ministar Darmanović je iskazao zahvalnost na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori na putu ka evropskoj integraciji, kako na radnom tako i na ekspertskom nivou. Istakao je punu posvećenost Crne Gore sprovođenju neophodnih reformi na unutrašnjem planu uz očekivanje da će svaka zemlja i u narednom periodu biti ocjenjivana shodno svojim zaslugama i napretku. Naglasio je da će predstojeće članstvo Crne Gore u NATO biti u funkciji snaženja stabilnosti regiona.

Ministar Kurc je ponovio čvrstu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i istakao da je Zapadni Balkan visoko na listi prioriteta vanjske politike Austrije. Posvećenost austrijske spoljne politike regionu Zapadnog Balkana je posljedica tradicionalno dobrih istorijskih veza ali i ekonomske upućenosti na Region.

Ministri su se saglasili da kvalitet bilateralnih odnosa potvrđuje sadržajna saradnja na polju odbrane, ekonomije, kulture, turizma i zaštite životne sredine. Konstatovano je da će sprovođenje aktivnosti u okviru potpisanog Akcionog plana Crna Gora – Austrija za 2017. doprinijeti produbljivanju saradnje u bilateralnim okvirima i nastavku frekventnog političkog dijaloga kroz realizaciju niza posjeta na visokom i radnom nivou. Dogovoreno je održavanje poslovnog foruma sa ciljem daljeg jačanja ekonomskih veza dvije države.

Na sastanku sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Nacionalnog vijeća (Donjeg doma) Parlamenta Jozefom Čapom (Josef Cap) i članovima Odbora, kao i tokom susreta sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelara Kerna Bernardom Vrabecom (Bernhard Wrabetz) razgovarano je o dešavanjima nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru prošle godine i konstatovano da je potrebno uložiti maksimalne napore za održavanje stabilnosti i bezbjednosti regiona. Sagovornici su razmijenili mišljenja i u kontekstu opšte bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu i izazova sa kojima se EU danas suočava. 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA