Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Brisel: Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Brisel: Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a
Datum objave: 31.03.2017 18:11 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas, 31. marta, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu. U skladu sa statusom Crne Gore kao pozvane zemlje, ministar Darmanović je učestvovao na svim sesijama sastanka.

Ministri vanjskih poslova Alijanse su na sastanku razmatrali implementaciju odluka Samita iz Varšave u oblastima odbrane i odvraćanja i projektovanja stabilnosti van granica NATO-a, s posebnim fokusom na borbu protiv terorizma. Takođe je ponovljena posvećenost svih članica Alijanse što bržem dostizanju NATO-standarda od 2% izdvajanja BDP-a za potrebe odbrane, što će doprinijeti ravnomjernijem i pravednijem raspoređivanju tereta troškova evropske odbrane među članicama. Ministri su ponovili i posvećenost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i podcrtali potrebu poštovanja i implementacije sporazuma iz Minska.

Ministar Darmanović je ukazao na posvećenost Crne Gore ključnim zadacima NATO-a kroz doprinose naporima Alijanse na odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti. Saveznici su pozdravili dinamiku ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i snažno podržali predstojeću formalizaciju našeg članstva u Alijansi.

Ministar Darmanović je imao i kratke susrete sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, državnim sekretarom Ujedinjenog Kraljevstva za vanjske i poslove Komonvelta Borisom Džonsonom, potpredsjednikom Vlade Slovačke Miroslavom Lajčakom i ministrima vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Holandije Karelom Erjavcem, Davorom Ivom Stierom i Bertom Kundersom.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA