Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Одржана радионица „Најбоље праксе у спровођењу инструмената кохезионе политике ЕУ“

Одржана радионица „Најбоље праксе у спровођењу инструмената кохезионе политике ЕУ“
Датум објаве: 26.02.2016 12:58 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


У Подгорици је, у оквиру припрема за вођење преговора у преговарачком поглављу 22- Регионална политика и координација структурних инструмената, одржана дводневна радионица под називом ,,Најбоље праксе у спровођењу инструмената кохезионе политике ЕУ“.

Радионица, која је организована уз подршку инструмента Тајекс, окупила је представнике институција које су укључене у преговарачки процес за 22. поглавље, цивилног сектора и локалних самоуправа.

Радионицу је отворила шефица Радне групе за 22. поглавље Ивана Вујошевић која је представила кључне мјере садржане у Акционом плану за испуњавање захтјева кохезионе политике ЕУ. Она је истакла да спровођење Акционог плана представља најбољу припрему система за будуће кориштење Европских структурних и инвестиционих фондова (ЕСИ).

Она је указала да ће након ступања у чланство ЕУ, фондови ЕСИ постати кључни извор финансирања цјелокупне развојне политике Црне Горе, те да ће сви напори администрације у наредном периоду бити усмјерени на испуњавање предуслова за ефикасно и ефективно кориштење ових фондова.

Експерти ангажовани посредством Тајекса представили су искуства Словеније, Грчке, Хрватске и Пољске у спровођењу ЕСИ фондова. 

Радионица је била и добра прилика да се размотре наредни кораци за припрему преговора у овој области, као и сагледа будућа улога локалних самоуправа у спровођењу ових фондова. 

У том контексту је истакнуто да су сарадња и принцип партнерства од пресудног значаја за квалитетно спровођење активности и припрему Црне Горе за спровођење фондова ЕУ који ће бити на располагању након чланства у ЕУ.