Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Одржана регионална радионица о владавини права

Одржана регионална радионица о владавини права
Датум објаве: 26.02.2016 12:54 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


У Подгорици је, у организацији Министарства вањских послова и европских интеграција и Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ), у оквиру спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању и вођења процеса приступања ЕУ, одржана тродневна радионица о владавини права.

Радионица која је окупила више од 30 представника релевантних институција из Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Косова, Србије и Црне Горе, била је прилика за размјену мишљења и искуства у областима слободе изражавања, независности и ефикасности правосуђа, као и борбе против корупције и организованог криминала. Такође, учесници радионице су имали прилику да од међународних стручњака чују примјере најбоље праксе, али и да размијене мишљење о изазовима и даљим обавезама у овим областима. 

Радионицу су отвориле руководилац Отвореног регионалног Фонда за Југоисточну Европу за подршку промоцији ЕУ интеграције Александра Хилбиг и генерална директорица за европске послове у Министарству вањских послова и европских интеграција Снежана Радовић.

Обраћајући се учесницима скупа, генерална директорица за европске послове у МВПЕИ Снежана Радовић је, указујући на значај регионалне сарадње, истакла увјерење да ће скуп послужити као форум за дискусију и размјену мишљења о питањима која су у фокусу новог приступа у вођењу преговора о приступању ЕУ. 
“Црна Гора има значајно искуство у припреми и спровођењу акционих планова за 23. и 24. поглавље које смо спремни подијелити с колегама из региона у циљу заједничког, бржег напредовања према чланству у ЕУ”, истакла је Радовић.

У наставку семинара, искуства црногорске стране у изради и спровођењу мјера из акционих планова представиле су шефице радних група за 23. и 24. поглавље Мирјана Лаковић Драшковић и Мира Церовић, као и члан Радне групе Жељко Рутовић.

Учесници скупа су се сагласили о важности интензивирања регионалне сарадње у процесу европске интеграције и указали да размјена стручних знања и научених лекција доприноси квалитетнијем спровођењу реформи и снажењу европске перспективе региона као цјелине. 

Овај семинар представља једну од активности коју финансира њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а спроводи Отворени регионални Фонд за Југоисточну Европу- ГИЗ-а, у оквиру пројекта „Промоција интеграције у ЕУ“.