Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Атина: Подршка Грчке за даље отварање преговарачких поглавља

Атина: Подршка Грчке за даље отварање преговарачких поглавља
Датум објаве: 23.02.2016 15:52 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Грчка снажно подржава чланство Црне Горе у ЕУ и у том правцу ће наставити да пружа експертску помоћ у више преговарачких поглавља и доприноси изградњи и јачању црногорских административних капацитета за преузимање и примјену правне тековине ЕУ, поручено је са консултација у области европске интеграције које је државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић имао током посјете Атини, 23. фебруара.

Том приликом, амбасадор Пејовић је имао састанке у Влади, с министром европских послова Никосом Ксидакисом, генералним директором за европске послове Димитрисом Цирасом и директором дипломатског Кабинета предсједника Владе Евангелосом Калпадакисом, као и с представницима Парламента - првим замјеником предсједника Парламента Анастасиосом Куракисом, предсједавајућим парламентарног Одбора за националну одбрану и вањске послове Константиносом Дузинасом, као и с потпредсједницом Аном Вагеном и члановима парламентарне Групе пријатељства између Републике Грчке и Црне Горе.

Амбасадор Пејовић је захвалио на подршци коју Грчка пружа Црној Гори у процесу приступања ЕУ, кроз пренос стручних знања и искуства из преговарачког процеса, чиме доприноси бољој припремљености црногорских институција и кадрова за преузимање обавеза у појединим преговарачким поглављима. Информисао је саговорнике о актуелном стању и даљим плановима и изазовима у преговарачком процесу. У том контексту је представио текуће активности на спровођењу мјера из акционих планова за 23. и 24. поглавље, али указао и на кључне обавезе које Црна Гора треба да испуни како би отворила преостала поглавља и започела привремено затварање оних у којима је остварен добар напредак. С тим у вези је пренио одлучност црногорских институција да, у складу с динамиком и плановима које смо сами поставили, испуне све обавезе на путу према пуноправном чланству у ЕУ.

Саговорници амбасадора Пејовића су честитали на доброј динамици и резултатима које Црна Гора остварује у преговарачком процесу. Пренијели су да ће Грчка наставити да обезбјеђује сву потребну експертску подршку и изразили спремност да се постојећа сарадња, која се реализује у оквиру спровођења билатералног меморандума између два министарства вањских послова и инструмента Тајекс, прошири и на друга поглавља од интереса за Црну Гору, у којима Грчка има добру експертизу. У том контексту су размијењена мишљења о конкретизацији сарадње у поглављима која се односе на рибарство, животну средину, слободу кретања робе, јавне набавке, привредно право, конкуренцију и пољопривреду и рурални развој.

Током посјете Атини, амбасадор Пејовић је одржао предавање на тему: „Преговори с ЕУ: Нови приступ и црногорско путовање“.