Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола
>

Најава: Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић учествоваће на састанцима Уједињених нација на високом нивоу у Њујорку

Датум објаве: 22.02.2016 15:55 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић учествоваће на министарском састанку поводом 50. годишњице од оснивања Програма УН за развој (УНДП), као и на отвореној дебати Савјета безбједности Уједињених нација о прегледу архитектуре за изградњу мира, који се одржавају 23. и 24. фебруара у Њујорку.

Министарски састанак УНДП-а ће бити прилика да се сублимирају резултати остварени на пољу људског и одрживог развоја, да се направе рефлексије на достигнућа и недостатке Миленијумских развојних циљева и да се пружи подстрек имплементацији 2030 Агенде за одрживи развој.

Учешће на министарском састанку биће прилика да се пренесе визија и очекивање од УНДП у будућем периоду у погледу остваривања циљева одрживог развоја, уз осврт на резултате и перспективу, из националног угла, о досадашњој сарадњи са УНДП.

На отвореној дебати Савјета безбједности, министар Лукшић ће изнијети позиције Црне Горе у погледу унапређења функционисања архитектуре мира УН и модалитета за поспјешивање интер-агенцијске сарадње свих ентитета из УН система који су укључени у мировне процесе.

Посјета ће бити прилика и за сусрете са највишим званичницима УН задуженим за кључне области из три стуба дјеловања УН, као и са представницима земаља чланица УН, у првом реду чланица Савјета безбједности, али и других значајних земаља, у циљу промоције кандидатуре министра Лукшића за генералног секретара УН, као и сагледавање могућности за продубљивање сарадње Црне Горе са УН у овим областима.