Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола
>

Тирана: Партнерски споразум Албаније и Црне Горе за кориштење средстава ЕУ за прекограничну сарадњу у износу од 12 милиона еура

Тирана: Партнерски споразум Албаније и Црне Горе за кориштење средстава ЕУ за прекограничну сарадњу у износу од 12 милиона еура
Датум објаве: 16.02.2016 18:28 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


МВПЕИДржавни секретар за европске интеграције и национални координатор за Ипу амбасадор Александар Андрија Пејовић и министарка за европске интеграције Албаније Кљајда Ђоша потписали су данас у Тирани Споразум о партнерству за управљање техничком подршком Ипе у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора - Албанија.

Циљ овог прекограничног програма је промовисање добросусједских односа и друштвено-економског развоја пограничних регија, кроз валоризацију туристичког потенцијала, еколошки одржив и друштвено инклузивни економски развој, уважавајући заједничко културно и природно насљеђе. Циљеви ће бити остварени кроз пружање подршке унапређењу добросусједских односа спровођењем локалних и регионалних иницијатива; подстицање интеграције у ЕУ; припрему будућих држава чланица ЕУ за спровођење циља територијалне сарадње у оквиру структурних фондова, као и подстицање економског и социјалног развоја у пограничним подручјима.

Укупан допринос Европске уније за овај програм за наредни седмогодишњи период износи 11,9 милиона еура, које ће бити утрошене за реализацију пројеката у оквиру следећих тематских приоритета: Промоција туризма и културног и природног насљеђа; Заштита животне средине, подстицање прилагођавања климатским промјенама и њиховог смањења, спречавање и управљање ризицима; Подстицање запошљавања, мобилност радне снаге и социјална и културна инклузија с обје стране границе.

Током боравка у Тирани, амбасадор Пејовић је учествовао на завршној конференцији пројекта „Изградња капацитета у Албанији за приступање ЕУ“ с које је поручено да је јасна перспектива чланства у ЕУ снажан подстицај унапређењу добросусједских односа, одржању стабилности, али и јачању економског амбијента и унапређењу квалитета живота грађана.

Конференцију су отворили министарка за европске интеграције Албаније Кљајда Ђоша и потпредсједник Владе Нико Пелеши.

Амбасадор Пејовић је представио црногорско искуство из вођења приступних преговора током протекле четири године. Упознао је присутне с формирањем преговарачке структуре, односно надлежностима формираних тијела, спровођењем скрининга и, посебно, представио рад на 23. и 24. поглављу. Истакао је да се темпо преговора одвија на задовољавајућем нивоу, те да Црна Гора у овој фази преговора има 22 отворена поглавља, од којих су два привремено затворена и нагласио да постоји интерна спремност за отварање још неких поглавља у овој години.

„За Црну Гору, као и за остале земље региона, интеграција у ЕУ је природан процес који захтијева широк друштвени консензус и удружене напоре у постизању постављеног циља. Приступни преговори су најбољи начин да се достигну европски стандарди и унаприједи квалитет живота грађана. То јесте велики изазов али и наша мисија, истакао је амбасадор Пејовић.

Учесници конференције су нагласили потребу да се у наставку процеса приступања ЕУ, у оквиру успостављених механизма регионалне сарадње, посебно кроз размјену знања и искуства, даље ради на унапређењу административних капацитета неопходних за квалитетно вођење процеса и будуће чланство у ЕУ.