Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Љубљана: Полагањем вијенца на Споменику народним херојима обиљежен Дан државности Црне Горе

Љубљана: Полагањем вијенца на Споменику народним херојима обиљежен Дан државности Црне Горе
Датум објаве: 11.07.2019 14:45 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Поводом 13. јула, Дана државности Црне Горе, амбасадор Црне Горе у Републици Словенији проф. др Вујица Лазовић положио је данас вијенац на спомен-обиљежју Гробници народних хероја у Љубљани, на којем је, између осталих, уклесано име и народног хероја Милована Шарановића из Поткраја код Даниловграда, који је погинуо јула 1943. године на територији Словеније као командант партизанских јединица. 

МВП Амбасадор Лазовић је том приликом изразио задовољство што се 13. јул, као један од најзначајнијих датума вишевјековне историје Црне Горе, већ традиционално у Љубљани обиљежава у сарадњи са Савезом удружења бораца за вриједности НОР-а Словеније. 

“Овај датум има посебан значај за Црну Гору и све њене грађане. Сјећањем на 13. јул, када је нашој држави 1878. године на Берлинском конгресу признат међународни субјективитет и када је 1941. године почео народни устанак против фашизма, одајемо почаст свима онима коју су се својим животима борили за слободу, одредивши тиме даљи пут развоја и данашње Црне Горе”, казао је амбасадор, истакавши да је црногорски идентитет дубоко утемељен на вриједностима антифашизма. 

Полагању вијенца и церемонији обиљежавања Дана државности у Љубљани присуствовали су генерални секретар СУБНОР-а Словеније Аљаж Верховник, чланица Предсједништва СУБНОР-а Словеније и предсједница градског одбора Љубљана Јулијана Жиберт, као и предсједници и представници удружења црногорских исељеника у Републици Словенији.