Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

NAJAVA: Predsjednik Vlade Duško Marković sjutra na Samitu Zapadnog Balkana

Datum objave: 11.07.2017 18:50 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovaće u srijedu, 12. jula 2017. u Trstu na sastanku predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestoke (WB6) u okviru Berlinskog procesa na poziv predsjednika Vlade Republike Italije Paola Đentilonija.

Na samit, čiji je domaćin predsjednik Vlade Republike Italije, pozvani su predsjednici vlada šest zemalja Zapadnog Balkana (Zapadno-balkanska šestorka: Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija i Makedonija) kao i predsjednici vlada Austrije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije. Poziv je upućen i premijerki Ujedinjenog Kraljevstva u svojstvu domaćina narednog Samita 2018. godine. Na Samit su pozvani i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, potpredsjednik Evrospke komisije zadužen za energetsku zajednicu Maroš Šefčovič i komesari Evrospke unije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i za mobilnost i transport Violeta Bulc.

Predsjednik Marković obratiće se na plenarnoj sesiji.

Na samitu će biti usvojen Akcioni plan za regionalno ekonomsko područje koji proizlazi iz preuzetih obaveza u okviru Sporazuma CEFTA i Strategije SEE 2020 i zasniva se na: pravilima i principima Evropske unije koji se odražavaju u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se potpisivanje Ugovora o osnivanju Transportne zajednice – dokumenta kojim se šest država Zapadnog Balkana obavezuju da će u oblastima putnog i željezničkog saobraćaja primjenjivati evrospke direktive.

Predsjednici vlada šest država Zapadnog Balkana usvojiće Deklaraciju koja odražava snažnu posvećenost daljim aktivnostima na planu regionalne saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke i evropskoj perspektivi zemalja regiona.

U vrijeme Samita biće organizovani odvojeni sastanci ministara vanjskih poslova, ekonomije i saobraćaja država Zapadnog Balkana. Na tim sastancima u ime Crne Gore učestvovaće ministri vanjskih poslova prof. dr. Srđan Darmanović, ekonomije Dragica Sekulić i saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. U okviru Samita biće organizovani: Forum civilnog društva na kojem će učestvovati ministar vanjskih poslova Crne Gore; Radionica antikorupcijskih institucija Zapadnog Balkana na kojoj će učestvovati direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić i Poslovni forum na kojem će učestvovati predstavnici Ministarstva ekonomije na čelu sa ministarkom.

Samit Zapadno-balkanske šestorke predstavlja dobru priliku za dalju promociju napretka i ostvarenih rezultata naše zemlje na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu, kao i za razmjenu mišljenja sa predsjednicima vlada i ministrima vanjskih poslova, ekonomije i saobraćaja o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno na planu kvalitetnijeg infrastrukturnog povezivanja i usklađivanju regulatornih politika, pitanju mladih i mobilnosti i zajedničkim bezbjednosnim izazovima.

Učešće na Samitu će biti prilika za potvrdu pozitivnih stavova Crne Gore o realizaciji Glavne saobraćajne mreže, koja će omogućiti kvalitetnije povezivanje sa našim susjedima i sa EU i za predstavljanje prioritetnih projekata za Crnu Goru, kao i za razmjenu informacija o stepenu ostvarenog napretka u reformi regulatornog okvira u oblasti saobraćaja i energetike.

TEHNIČKE INFORMACIJE ZA MEDIJE:

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore i resorna ministarstva izvijestiće sa svih relevantnih događaja i to putem dostave materijala medijima elektronskom poštom i postavljanjem sadržaja na društvenim mrežama.

Medijima će biti na raspolaganju video snimak i tekst obraćanja predsjednika Vlade na Plenarrnoj sjednici kao i video snimci i fotografije događaja („pokrivalice“) i izjava predsjednika Vlade.

Web (crnogorski): www.gov.me
Web (English): http://www.gov.me/en
YouTube: www.youtube.com/c/VladaCrneGoreGOVME
Facebook: www.facebook.com/VladaCrneGore
Twitter (crnogorski): www.twitter.com/vladacg
Twitter (English): www.twitter.com/megovernment
Instagram: www.instagram.com/vlada_cg/
FTP Server (High Res PHOTO & HD VIDEO): http://195.66.166.68/upload/USER1/
Username: VladaCG
Password: VladaCG

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE