Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Intervju ministra inostranih poslova Crne Gore Miodraga Vlahovića beogradskom listu Danas

Datum objave: 09.11.2005 17:07 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Miodrag Vlahović, ministar inostranih poslova Crne Gore: Potvrđena pregovaračka pozicija Crne Gore

Dolaze ambasadori EU: Miodrag Vlahović


- Jučerašnji pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji protekli su u korektnoj atmosferi i bili su, što se nas tiče, vrlo uspješni. Zadovoljni smo, kako nastupom naše, crnogorske delegacije, tako i stavovima drugih strana u ovim kompleksnim pregovorima, naročito stavom Evropske unije - kaže u specijalnom razgovoru za Danas Miodrag Vlahović, ministar inostranih poslova Crne Gore.
Na pitanja Danasa koliko su tačne nezvanične informacije da su pregovori "zapinjali" i da li su predstavnici Crne Gore zaista sinoć bili ravnopravni sagovornici Vlahović kaže:
- Očuvana je i sasvim jasno potvrđena naša pregovaračka pozicija i kapacitet, koji su definisani našim izvornim nadležnostima u skladu sa Ustavnom poveljom i principom tzv. "dvostrukog kolosjeka". Čujem da su se već javile neke interpretacije da su pregovori zapeli "oko nekih pitanja", i to baš onih koji su bili važni našoj strani. To, jednostavno, nije tačno. Naprotiv - praktično sve što smo predložili je prihvaćeno.
Jasno su definisane strane ugovornice i crnogorski pregovarački tim je, u tom smislu, ispunio sve što smo smatrali relevantnim. Mi smo ravnopravni učesnici ovih pregovora. Zainteresovani smo za njihovo nesmetano odvijanje, u interesu i EU, ali i Crne Gore i Srbije. Crna Gora ne može biti prepreka, u bilo kojem smislu, za uspješno odvijanje pregovora - kaže Miodrag Vlahović.
Ministar inostranih poslova CG potvrdio je za naš list raniju nezvaničnu informaciju da je Nacrtom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđen rok za ispunjavanje obaveza i pridruživanje EU od maksimalno deset godina:
- Tačno je. To je realistična projekcija i za nas ne predstavlja novinu. Saglasni smo sa tim rokom, ali smo spremni, ako druge strane u pregovorima zajednički ocijene da to treba promijeniti, da ustanovimo i kraći rok.
U ovom razgovoru specijalno za naš list, Vlahović je potvrdio da će danas u Podgoricu stići evropska trojka:
- Očekujemo ambasadore Velike Britanije, Austrije i EU. Naša je štampa već objavila da ambasadori dolaze kako bi nam uručili pismo koje se odnosi na pitanja relevantna za održavanje referenduma u Crnoj Gori. Ambasadori su, kao i uvijek, dobrodošli u Crnu Goru.
Crnogorski šef diplomatije, međutim, ne očekuje zahtev za odlaganje referenduma do kraja pregovora o Sporazumu, ali ni mogućnost da eventualna nezavisnost vrati Crnu Goru na početak pregovora o Sporazumu.
- Ne očekujemo takav stav. On nije logičan, niti bi bio od koristi. Takođe, crnogorska nezavisnost ne može imati posljedicu koju pominjete. Ono što budemo osvojili kao standard, pravilo i kapacitet, ostaće očuvano i poslije sticanja nezavisnosti. S druge strane, jedina realna opasnost da dođe do prekida, odnosno suspenzije i prolongiranja pregovora tiče se neophodnosti pune saradnje sa Tribunalom u Hagu. To je obaveza srpske vlade i mi očekujemo da će ona biti ispunjena u zadatom roku - kaže u intervjuu za Danas Miodrag Vlahović, ministar inostranih poslova Crne Gore.

Ivan Radak