Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Интервју Министра иностраних послова Миодрага Влаховића агенцији ФоНет:Независни и у добрим односима са сусједима

Датум објаве: 29.03.2005 14:33 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Позитивна оцјена Студије изводљивости за СЦГ, која се очекује у априлу, за Црну Гору била би позитивна ствар, изјавио је црногорски министар иностраних послова Миодраг Влаховић у интервјуу ФоНету и истакао да Подгорица не жели да води политику и пројектује будућност на начин да би јој било драго да Србији иде лоше и да пропада.
Он је нагласио да би било добро да Србија искорачи у правцу европских интеграција и да отвори своје билансе из непосредне прошлости, као и да се ослободи оптерећења која су, како је оцијенио, на жалост, и даље присутна у том политичком друштву.
Бити независан, а остати заједно са Србијом је практично најкраћа дефиниција или најбољи превод онога што је наша политичка пројекција - савез двије независне државе, рекао је Влаховић.
Питање референдума није судњи дан, после којег Сунце више неће изаћи у Црној Гори, додао је Влаховић и образложио да је суштина предлога о савезу независних држава стварање политичке и културне климе која ће тај процес учинити једном обичном ствари која, у суштини, никакву драматичну промјену не доноси са собом.
Желимо да избјегнемо ситуацију апсолутних побједника и апсолутних губитника на референдуму, нагласио је Влаховић и поручио да би релевантни политички субјекти у Србији требало да увиде да заједништво Србије и Црне Горе не претпоставља заједничку државу, већ добре односе између двије државе.
Бити независан и бити заједно са Србијом је могуће, констатовао је Влаховић и најавио да ће Подгорица ускоро промовисати пројекат изградње модерног ауто-пута Бар-Београд, који ће повезивати ове крајеве са централном Европом, са Европом као циљем.
Дозволите ми да поставим једно реторичко питање. Какви су то сепаратисти, који са онима од којих желе да се одвоје, желе да граде ауто-пут са шест трака? Да ли се ту уопште може говорити о сепаратизму? Можемо, дакле, да будемо заједно и можемо бити равноправни као двије независне државе, рекао је Влаховић.
Он је додао да су непосредни избори за Скупштину СЦГ пре референдума отписан и да ти избори нијесу били проблематични за Црну Гору и због Црне Горе, већ због тога што би било какви избори данас у Србији, са тренутним распоредом политичких снага, ишли на руку оних који су антидемократи, антиевропљани и који, у суштини, Србију вуку уназад.
Референдум
Упитан о могућности да Брисел убрза процес придруживања и већ крајем године СЦГ понуди Споразум о стабилизацији са ЕУ и тиме Црну Гору доведе у деликатну ситуацију пред најављени референдум, Влаховић је одговорио да се та претпостављена ситуација не реперктује на негативан начин на саму могућност референдума у Црној Гори.
Црна Гора ће, у сваком случају, ићи на референдум, јер ми желимо да у европским и евроатланским структурама учествујемо као независна, суверена и међународно призната држава, а не да будемо дио Европе као нечији излаз на море, покрајина, губернија или провинција, објаснио је Влаховић.