Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Intervju Ministra inostranih poslova Miodraga Vlahovića agenciji FoNet:Nezavisni i u dobrim odnosima sa susjedima

Datum objave: 29.03.2005 14:33 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Pozitivna ocjena Studije izvodljivosti za SCG, koja se očekuje u aprilu, za Crnu Goru bila bi pozitivna stvar, izjavio je crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović u intervjuu FoNetu i istakao da Podgorica ne želi da vodi politiku i projektuje budućnost na način da bi joj bilo drago da Srbiji ide loše i da propada.
On je naglasio da bi bilo dobro da Srbija iskorači u pravcu evropskih integracija i da otvori svoje bilanse iz neposredne prošlosti, kao i da se oslobodi opterećenja koja su, kako je ocijenio, na žalost, i dalje prisutna u tom političkom društvu.
Biti nezavisan, a ostati zajedno sa Srbijom je praktično najkraća definicija ili najbolji prevod onoga što je naša politička projekcija - savez dvije nezavisne države, rekao je Vlahović.
Pitanje referenduma nije sudnji dan, posle kojeg Sunce više neće izaći u Crnoj Gori, dodao je Vlahović i obrazložio da je suština predloga o savezu nezavisnih država stvaranje političke i kulturne klime koja će taj proces učiniti jednom običnom stvari koja, u suštini, nikakvu dramatičnu promjenu ne donosi sa sobom.
Želimo da izbjegnemo situaciju apsolutnih pobjednika i apsolutnih gubitnika na referendumu, naglasio je Vlahović i poručio da bi relevantni politički subjekti u Srbiji trebalo da uvide da zajedništvo Srbije i Crne Gore ne pretpostavlja zajedničku državu, već dobre odnose između dvije države.
Biti nezavisan i biti zajedno sa Srbijom je moguće, konstatovao je Vlahović i najavio da će Podgorica uskoro promovisati projekat izgradnje modernog auto-puta Bar-Beograd, koji će povezivati ove krajeve sa centralnom Evropom, sa Evropom kao ciljem.
Dozvolite mi da postavim jedno retoričko pitanje. Kakvi su to separatisti, koji sa onima od kojih žele da se odvoje, žele da grade auto-put sa šest traka? Da li se tu uopšte može govoriti o separatizmu? Možemo, dakle, da budemo zajedno i možemo biti ravnopravni kao dvije nezavisne države, rekao je Vlahović.
On je dodao da su neposredni izbori za Skupštinu SCG pre referenduma otpisan i da ti izbori nijesu bili problematični za Crnu Goru i zbog Crne Gore, već zbog toga što bi bilo kakvi izbori danas u Srbiji, sa trenutnim rasporedom političkih snaga, išli na ruku onih koji su antidemokrati, antievropljani i koji, u suštini, Srbiju vuku unazad.
Referendum

Upitan o mogućnosti da Brisel ubrza proces pridruživanja i već krajem godine SCG ponudi Sporazum o stabilizaciji sa EU i time Crnu Goru dovede u delikatnu situaciju pred najavljeni referendum, Vlahović je odgovorio da se ta pretpostavljena situacija ne reperktuje na negativan način na samu mogućnost referenduma u Crnoj Gori.
Crna Gora će, u svakom slučaju, ići na referendum, jer mi želimo da u evropskim i evroatlanskim strukturama učestvujemo kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država, a ne da budemo dio Evrope kao nečiji izlaz na more, pokrajina, gubernija ili provincija, objasnio je Vlahović.