Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Интервју министра Влаховића Вијестима: "Брисел не занимају непосредни избори"

Датум објаве: 13.03.2005 11:43 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Министар иностраних послова Црне Горе Миодраг Влаховић казао је јуче да за њега и премијера Мила Ђукановића током посјете Бриселу прошле седмице, изјава Хавијера Солане да СЦГ и даље сматра најпогоднијим оквиром за приближавање Црне Горе и Србије европској породици, није била нова, ни изненађујућа.
- Било би врло изненађујуће да је речено нешто друго у времену када и ЕУ и САД показују јасну намјеру да се ухвате у коштац са проблемом статуса Косова, тј. када се чине додатни напори да се кључна земља западног Балкана, а то је сама држава Србија, врати на пут пуне сарадње са међународном заједницом. А ту још има пуно посла - рекао је Влаховић у разговору за "Вијести".
Како коментаришете оцјене да је посјета црногорске делегације Бриселу доживјела крах?
- Као неозбиљне и неутемељене. Разговори у Бриселу, и у ЕУ и у сједишту НАТО-а, гдје смо имали посебно успјешан сусрет са генералним секретаром Јап де Хоп Схефером, били су отворени, пријатељски и за нас врло корисни. Како улазимо у саму завршницу напора Црне Горе да у потпуности поврати своју државност, овакве оцјене и нијесу изненађење.
Што мислите о замјеркама да нијесте смјели понудити Србији предлог за трансформацију СЦГ у савез држава, а да претходно нијесте провјерили како ће Брисел реаговати?
- Наш предлог да останемо заједно са Србијом, а да будемо независни, што ми се чини највјернијим преводом те иницијативе са политичког на језик праксе и живота, је прво упућен онима са којима и желимо да останемо у специјалним односима - Србији и њеним одговорним људима. Мислимо да је то једино коректно и логично. Ми смо, наравно, провјерили и имамо намјеру да се и даље консултујемо са нашим партнерима и пријатељима и у Бриселу и у европским пријестоницама, и у Вашингтону, о том моделу. Многи то оцјењују као интересантну солуцију.
Прве реакције званичног Београда су углавном негативне. Коштуница би изгубио значајни дио свог политичког програма, али и разлога за постојање сопствене странке, када би био добронамјеран према овој иницијативи. То би обесмислило постојање неких партија у Црној Гори, али то је судбина тих партија којој нема помоћи. Прихватање тог концепта би било изузетно значајно и за саму Црну Гору, јер је то тачка спајања два само наизглед непомирљиво супротстављена политичка настојања. Они који поштују црногорску државност, не могу изгубити у моделу савеза независних држава. Губитници ће, у свим сценаријима, бити они који настоје да Црна Гора не буде држава.
Зашто је баш сада упућен тај предлог, иако сте унапријед знали да га Београд не прихвата?
- Зато што је то један озбиљан предлог о једној озбиљној ствари. То није нешто што добијете увече, па прочитате или не прочитате, и ујутру обзнаните да је ствар "апсолутно неприхватљива". Има још годину дана до референдума. Ако сада није на вријеме, када је на вријеме? То је стратешки и дугорочно, историјски чак, један важан предлог, који нас враћа идеји да није, нити је икада био проблем веза са Србијом - која је потребна, интересно и на сваки други начин заснована и корисна - већ је био и, нажалост, још јесте проблем карактер те везе. То је суштина коју је сваким даном све теже замаглити.
Ми нисмо тражили, нити очекивали да Србија то одмах прихвати. Има времена за то. Има и Срба за то.
Који су конкретни резултати црногорске дипломатије од када сте на њеном челу?
- Ми смо, са младим тимом с којим имам задовољство да радим, интензивирали дипломатску активност. Наступали смо самостално, и као такви били и препознати и признати, на редовном засједању Генералне скупштине ОУН и на Министарском савјету ОЕБС-а у Софији. Успјели смо, и имамо намјеру да ојачамо напоре у том правцу, да промовишемо спољну политику државе Црне Горе као легитимну, неспорну и незаобилазну чињеницу у комуникацији са нашом земљом. Потврдили смо наше темељно опредјељење да су добри односи и сарадња са сусједима основ наше спољне политике, успјели да будемо у директној комуникацији са дипломатијама значајних земаља.
Наше посјете земљама региона су такође веома битне, као и чињеница да смо искорачили и према новим чланицама ЕУ. Отклонили смо многе наслијеђене недоумице и инерцију и неразумијевање које је постојало код многих. Покушали смо, такође, да будемо од подршке другим ресорима наше Владе у промоцији инвестиција у Црну Гору. Неки од конкретних резултата на том плану тек треба да услиједе. Потрудили смо се и да освјежимо и унаприједимо рад самог Министарства иностраних послова. Посебно сам задовољан другом годином рада наше Дипломатске академије "Гавро Вуковић" и сарадњом са Правним факултетом. То полако прераста у једну озбиљну институцију, која ће дати свој допринос обнови црногорске дипломатије.
Да ли са Министарством иностраних послова СЦГ имате координисано дјеловање?
- Ми имамо координацију, и то интензивну, са нашим кадровима у МИП-у. То је за нас значајно, на то имамо право и са тим ћемо наставити.
Како оцјењујете рад амбасадора СЦГ из Црне Горе и да ли им Ви дајете инструкције?
- Као врло добар. У сталном смо контакту са њима и они коректно раде свој посао у једној деликатној ситуацији. Када скорих дана ова државна заједница буде прошлост, нико неће моћи да каже да се неко од тих људи некоректно понашао према Србији и њеним интересима. За неке њихове колеге из друге државе чланице то се баш не би могло рећи.
Колико сте задовољни радом дипломатских мисија Црне Горе?
- Задовољан сам, наравно. Надам се да ћемо у најскорије вријеме обновити наше мисије у Бриселу и Берлину.
БРИСЕЛ НЕ ЗАНИМАЈУ НЕПОСРЕДНИ ИЗБОРИ

У Бриселу је потврђено оно што је за Црну Гору у овом тренутку било битно - да 2005. година треба да буде посвећена одлучним и конкретним искорацима у правцу европских и евро-атлантских интеграција и друго, да питање избора за парламент СЦГ није више на дневном реду.
Са наше стране је поновљено да је демократски референдум о државно-правном статусу Црне Горе наше неизмијењено и дефинитивно опредјељење и да смо спремни да се у потпуности посветимо даљем јачању институционалног, тј. административног капацитета наше државне управе, како би се она спремно суочила са задацима и обавезама које су пред нама у процесу стабилизације и придруживања са ЕУ.
Посебно је, у том контексту, наглашено да је Црна Гора максимално заинтересована да искористи све могућности које јој пружа принцип двоструког колосијека - који смо и овог пута подржали као нешто што је Црна Гора предлагала од самог почетка - казао је Влаховић.