Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Изјава Владе Црне Горе о подрсци Иницијативи за спрјецавање пролиферације орузја за масовно унистење

Датум објаве: 19.01.2005 16:31 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Стратеско опредјељење Републике Црне Горе је придрузивање европским и евроатлантским интеграцијама, и у том циљу Црна Гора је заинтересована за уцесце у свим регионалним и глобалним напорима везаним за јацање безбједности.

Црна Гора зели да узме уцесце у свим заједницким иницијативама земаља које имају за циљ остварење свеукупне безбједности и стабилности на глобалном нивоу.
Црна Гора сматра да је Иницијатива о заустављању пролиферације посиљки орузја за масовно унистење, коју су покренуле САД септембра 2003. године, и којој је од тада приступио велики број земаља, од изузетног знацаја за заједницки циљ јацања безбједности.

Ова Иницијатива је везана за Резолуцију Савјета безбједности УН 1540 у којој се све земље позивају да запоцну сарадњу на спрјецавању трговине орузјем за масовно унистење. Иницијатива је базирана на партнерству земаља којим се ствара основа за сарадњу у овој области путем заједницких вјезби пресријетања посиљки орузја за масовно унистење, ускладјивања законодавства и других активности, а све у циљу сназнијег, координиранијег и ефикаснијег приступа заустављању ове глобалне опасности.

У име Владе Републике Црне Горе, Министарство иностраних послова изразава пуну подрску овој Иницијативи и њеној имплементацији, и Црна Гора се обавезује да це предузети све неопходне мјере у складу са својим уставно-правним и политицким капацитетима како би, у оквиру ове Иницијативе, спријецила пролиферацију орузја за масовно унистење преко своје територије.

Црна Гора подрзава све облике комуникације, сарадње и формализације односа са САД, сто потврдјује и њена подрска овој Иницијативи. Уцесце Црне Горе у оваквим иницијативама доприњеце вецој сигурности и јос бољој контроли насих граница на копну и мору, а све у циљу борбе против тероризма и организованог криминала којих Црна Гора, као и све друге земље у региону и свијету, није постедјена.