Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Izjava Vlade Crne Gore o podrsci Inicijativi za sprjecavanje proliferacije oruzja za masovno unistenje

Datum objave: 19.01.2005 16:31 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Stratesko opredjeljenje Republike Crne Gore je pridruzivanje evropskim i evroatlantskim integracijama, i u tom cilju Crna Gora je zainteresovana za ucesce u svim regionalnim i globalnim naporima vezanim za jacanje bezbjednosti.

Crna Gora zeli da uzme ucesce u svim zajednickim inicijativama zemalja koje imaju za cilj ostvarenje sveukupne bezbjednosti i stabilnosti na globalnom nivou.

Crna Gora smatra da je Inicijativa o zaustavljanju proliferacije posiljki oruzja za masovno unistenje, koju su pokrenule SAD septembra 2003. godine, i kojoj je od tada pristupio veliki broj zemalja, od izuzetnog znacaja za zajednicki cilj jacanja bezbjednosti.

Ova Inicijativa je vezana za Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1540 u kojoj se sve zemlje pozivaju da zapocnu saradnju na sprjecavanju trgovine oruzjem za masovno unistenje. Inicijativa je bazirana na partnerstvu zemalja kojim se stvara osnova za saradnju u ovoj oblasti putem zajednickih vjezbi presrijetanja posiljki oruzja za masovno unistenje, uskladjivanja zakonodavstva i drugih aktivnosti, a sve u cilju snaznijeg, koordiniranijeg i efikasnijeg pristupa zaustavljanju ove globalne opasnosti.

U ime Vlade Republike Crne Gore, Ministarstvo inostranih poslova izrazava punu podrsku ovoj Inicijativi i njenoj implementaciji, i Crna Gora se obavezuje da ce preduzeti sve neophodne mjere u skladu sa svojim ustavno-pravnim i politickim kapacitetima kako bi, u okviru ove Inicijative, sprijecila proliferaciju oruzja za masovno unistenje preko svoje teritorije.

Crna Gora podrzava sve oblike komunikacije, saradnje i formalizacije odnosa sa SAD, sto potvrdjuje i njena podrska ovoj Inicijativi. Ucesce Crne Gore u ovakvim inicijativama doprinjece vecoj sigurnosti i jos boljoj kontroli nasih granica na kopnu i moru, a sve u cilju borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala kojih Crna Gora, kao i sve druge zemlje u regionu i svijetu, nije postedjena.