Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović za Pobjedu o novoj strategiji za Balkan i graničnom sporu sa Hrvatskom i Kosovom

Datum objave: 20.12.2017 11:54 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicuPODGORICA – Sjedinjene Američke Države svjesne su da su se geopolitičke prilike promijenile i da postoji ozbiljna kompetencija za ovaj region, zbog čega očekujem da će već iduće godine posvetiti više pažnje Zapadnom Balkanu, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Kada je riječ o novoj Strategiji za Balkan koju je nedavno najavio Atlantski savjet SAD, ministar Darmanović projenjuje kako ćemo kroz taj dokument vidjeti veći američki angažman na ovim prostorima.

- Očekujem da će SAD u idućoj godini posvetiti još više pažnje Zapadnom Balkanu. U Americi se shvata da postoji ozbiljna kompeticija za ovaj region, da su se geopolitičke prilike izmijenile i da, ukoliko Zapadni Balkan želi da bude dio zapadnog svijeta, evropskih i atlantskih integracija, da bez obzira koliko naše zemlje predano radile na tome, svoj udio moraju da imaju i SAD i Evropska Unija – kazao je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova očekuje da će Crna Gora, prije najavljenog krajnjeg roka 2025. godine, postati punopravna članica Unije.

- Mislim da sa prednošću koju imamo u odnosu na ostale zemlje proces priključenja Crne Gore EU mora da se završi prije 2025 – smatra Darmanović.

On ističe da u tom procesu, otvoreno pitanje koje naša zemlja ima sa Hrvatskom vezano za status Prevlake, neće biti problem.

- Mislim da niko neće postaviti takav uslov, jer mi zapravo i nemamo spor sa Hrvatskom. Imamo privremeni režim koji odlično funkcioniše i de fakto postignuti dogovor između dvije zemlje da to pokušamo da riješimo bilateralno, a ako ne, da se dogovorimo o arbitraži. Prema tome, ne radi se o otvorenom sporu negu načinu na koji će se to riješiti i modalitetu koji ćemo zajednički izabrati. Ja ne vjerujem da će Prevlaka biti sporno pitanje – kaže Darmanoć.

Prema njegovim riječima i u interesu Hrvatske je da Crna Gora bude članica EU i upravo zbog toga spor vezan za Prevlaku nikome ne odgovara.

- Ubjeđen sam da Hrvatska, bez obzira kako to sad zvučalo, ima jako snažan iteres da Crna Gora bude dio EU. Ne vjerujem da će prevagnuti razlozi da granična pitanja budu sporna. Naravno, najveći interes je naš, ali naši susjedi imaju itekako iteresa za stabilnost u regionu – podvukao je Darmanović.

Kada je riječ o granici sa Kosovom, ministar Darmanović ponavlja da je to za Crnu Goru završena priča te da sada sve zavisi od institucija Kosova, odnosno koliko će brzo oni prepoznati sopstvene interese.

- Vjerujem da će vremenom institucije na Kosovu prepoznati svoje interese i poći od činjenice da je taj spor za nas završen i da nemamo ni razloge ni motive da nešto što i ne shvatamo kao spor produžavamo. Mi smo taj sporazum potpisali u Beču, ratifikovali smo ga u parlamentu i postupali kako se od nas očekuje prema standardima međunarodnog prava. Djelovali smo kao dobri prijatelji i partneri u čitavom tom procesu – poručuje Darmanović.

Crne Gore će, kaže on, imati strpljenja.

- Shvatamo da na Kosovu postoje problemi sa većinskom voljom. Demokratija je komplikovana stvar i jednostavno mi imamo dosta strpljenja u tome. Možemo da živimo sa tim otvorenim pitanjem. Ništa se strašno na granici ne dešava, tamo čak niko i ne živi. Radi se o maloj teritoriji koja je dio nekadašnje granice Jugoslavije i tu nema nikakvog spora za obje međunarodne komisije. Koliko brzo i koliko ozbiljno će djelovati politički akteri na Kosovu, teško je procijeniti. Postoje jasni stavovi EU, koja time uslovljava viznu liberalizaciju, i SAD koje to smatra bezbjednosnim pitanjem. Koliko će to brzo da se desi ne bih da nagađam, ali kad god da se desi dobro je – zaključio je ministar Darmanović.

Miješanje u izborni proces je standardna strategija Rusije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović piželjkuje izostanak miješanja Rusije iz predstojećih izbora u Crnoj Gori, svijestan da su za tako nešto šanse ipak male, te da je ta vrsta uplitanja očekivana.

- Volio bih da vam kažem da ne očekujem, jer bi to bilo dobro i za nas i za naše odnose sa Rusijom. Međutim, ne mogu da vam kažem da ne očekujem. Miješanje u izborne procese postalo je gotovo standardna strategija. To nije nešto što su Rusi radili ne samo kada smo mi u pitanju, nego i u većini zemalja u kojima su prepoznali svoje interese – rekao je ministar Darmanović.