Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Intervju glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića za agenciju Tanjug

Datum objave: 10.01.2014 10:47 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora spremna da deli iskustva sa Srbijom na putu ka EU

PODGORICA, 3. januara (Tanjug) - Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Pejović kazao je danas da je Podgorica spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva iz dosadašnjeg procesa evropskih integracija, što samo može da doprinese bržem ostvarenju zajedničkog cilja - punopravnog članstva u evropskoj porodici naroda.

On je, u intervjuu Tanjugu, kazao da otvaranje pregovora Srbije i EU, najavljeno za 21. januar, predstavlja veliku stvar.

"To nas čini sretnim, jer ćemo imati još jednu državu u procesu pregovora sa kojom možemo deliti iskustva i saznanja iz procesa evropskih integracija. Mnogo je lakše kada imamo više zemlja koje se kreću ka članstvu u EU, a posebno država sa kojima delimo slično pravno nasleđe", naveo je Pejović.

On je ocenio da će sporazum o saradnji Srbije i Crne Gore u procesu evropskih integracija, koji su nedavno u Beogradu potpisali premijeri dve države, doprineti još boljoj saradnji u svima aspektima važnim za dalji napredak u evropskim integracijama.

"Taj sporazum daje mogućnost za rad na političkom nivou, pospešuje saradnju po pitanjima zajedničke spoljne i bezbedonosne politike, u ekonomskim oblastima i posebno u vladavini prava“, istakao je Pejović.

On je kazao da je gotovo u svakodnevnoj komunikaciji sa glavni pregovaračem Srbije sa EU Tanjom Miščević, dodajući da je u pitanju stalna razmena iskustava i sagledavanje kako praktično dve države mogu jedna drugoj pomoći u evropskim integracijama.

"Želimo da sa Srbijom podelimo naša iskustva iz izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i prvih izveštaja, kako bi pomogli Srbiji da ne troši uzaludno vreme na neke stvari. Verujem da je to pravi pristup. Mi redovno srpskim kolegama dostavljamo materijale koje smo do sada koristili i izrađivali u dosadašnjem pregovaračkom procesu. Treba zajednički da nađemo mogućnosti da delimo iskustva", naveo je on.

Pejović je dodao da će Crna Gora i Srbije, zbog razlike u veličini, imati različite tokove pregovaračkog procesa, ali u okviru njih poželjna je međusobna saradnja.

On je izrazio uverenje da će Crne Gora, nakon što je krajem decembra otvorila pet novih pregovaračkih poglavlja, među kojima i 23 i 24, koja je Brisel ranije označio kao ključna za dalji evropski put te države, nastaviti da bude uspešna evropska priča.

"Verujem da je pred Crnom Gorom još jedna uspešna godina kada su u pitanju evropske integracije. Očekuje nas dosta posla na implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, a pred nama su i pripreme za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja", kazao je Pejović.

On je podsetio da je Crna Gora prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu, koji podrazumeva da poglavlja 23 i 24 budu otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na samom kraju, na šta u Podgorici gledaju kao na šansu svake države kandidata da u EU uđe na osnovu zasluženih rezultata.

"To je prilika da zemlja kandidat pokaže da je marljivo odradila svoj posao i da je ispunila sve što je bitno iz agande u oblasti vladavine prava, kako ne bi ponovo došli u situaciju da bilo ko za Crnu Goru ili nekog drugog kandidata kaže da su ušli u EU kroz mala vrata ili da im se progledalo kroz prste zbog nekih političkih razloga”, naveo je Pejović.

Prema njegovim rečima, za proces evropskih integracija Crne Gore važniji je kvalitet urađenog posla, nego rokovi kada će ta država postati punopravna članica EU.

Pejović smatra da će Crna Gora do kraja decenije biti spremna za članstvo u EU, a kada će se to i desiti zavisi od niza faktora.

"Ne samo od interne spremnosti Crne Gore, već i od situacije u samoj EU, ali i od toga kako će se region kretati u evropskim integracijama", naveo je on.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU je istakao da evropske integracije čitavog regiona nemaju alternativu.

"To je nešto sto treba da bude na vrhu prioriteta svih država Zapadnog Balkana. Mislim da su evropske integracije jedini način da se prevaziđu problem iz prošlosti i da svi međusobno sarađujemo", istakao je Pejović.

On je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana, po svemu sudeći, neće grupno ući u EU, već pojedinačno u različitim fazama.

Pejović je podsetio da je Crna Gora inicirala formiranje zapadnobalkanske šestorke kao modela saradnje i razmene iskustsva na putu evropskih integracija.

Upitan koliko su u samoj EU prisutni tonovi protiv daljeg proširenja i koliko to može predstavljati kočnicu u evropskim integracijama kako Crne Gore, tako i ostalih država u regionu, Pejović je rekao da tu stvar treba ozbiljno posmatrati

"Imamo činjenicu da se u EU samo 35 odsto stanovništva zalaže za dalje proširenje. Mislim da i sama EU treba da osmisli mehanizme kojima će bolje približiti značaj i dobre strane proširenje, a, sa druge strane, zemlje Zapadnog Balkana svojim delovanjem mogu pokazati da ono što se dešava u njima, zahvaljujući reformama na evropskom putu, znači pravu stvar", naveo je on.

Pejović smatra da je EU naučila lekcije iz prošlosti i da sada ni Crna Gora, ni bilo koja druga država Zapadnog Balkana, neće ući u EU, a da nije ispunila sve zadatke.

http://www.tanjug.rs/novosti/111885/crna-gora-spremna-da-deli-iskustva-sa-srbijom-na-putu-ka-eu.htm