Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Мина: Лукшић вјерује у консензус о уставним промјенама

Мина: Лукшић вјерује у консензус о уставним промјенама
Датум објаве: 26.05.2013 16:20 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Подгорица, (МИНА) – Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић рекао је да, упркос разликама између политичких партија, вјерује да ће бити постигнут компромис и да ће Предлог амандмана на Устав бити утврђен до јесени.

Коментаришући упозорења из Брисела да би уставне промјене требало да буду завршене до јесени, Лукшић је казао да су више пута досад Влада и парламент показали да су спремни за постизања договора у вези са најважнијим питањима.

Лукшић је навео да упркос разликама које постоје међу политичким партијама вјерује у постизање компромиса, оцјењујући да би то послало позитивну поруку Бриселу и државама чланицама да је Црна Гора кредибилан партнер.

»Али што је још важније, то би потврдило унутрашњи консензус у вези са најважнијим питањима и оснажило посвећеност свих структура у интересу даљег напретка у процесу приступања Европској унији (ЕУ). Такође, то би очигледно оснажило реформске процесе у оквиру правосуђа који су потребни и неопходни«, рекао је Лукшић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је казао да би проблем био заостајање у интеграционом процесу које би могло да услиједи јер је, како је оцијенио, квалитетно спровођење реформи у областима које се означавају као поглавља 23 и 24 нужно да би отварили и друга поглавља.

»И то такође има своју цијену, огроман новац не би могли користити у наредном периоду. Да не помињем одлагање коначног пријема у Европску унију (ЕУ). Грађани често не уочавају све бенефите тог процеса. Можда је грешка и на свима нама из различитих сегмената друштва који говоримо о тим темама«, истакао је Лукшић.

Према његовим ријечима, уласком у ЕУ Црна Гора стиче право на стотине милиона ЕУР које може користити за развојне пројекте, међу којима и за инфраструктуру. 

"То је све јефтиније од било којег, па и најповољнијег могућег кредита. То је све цијена кашњења у дугом року", рекао је Лукшић.

Црногорски шеф дипломатије сматра да је дугорочно ипак већи проблем, што је црногорском друштву потребан виши ниво правне сигурности.

"Данас не можемо бити с њим задовољни, а нужно је остварити задовољавајући ниво правне сигурности уколико желимо даљи демократски и економски развој", оцијенио је Лукшић.

На питање колико је за демократски развој добро што власт у Црној Гори није мијењана, Лукшић је одговорио да то није до краја одржива оцјена јер како сматра, Демократска партија социјалиста сада није иста партија као с почетка деведесетих.

»Ни структура владајуће коалиције није иста као на примјер прије десетак година. Пуно тога се мијењало и мијења. ДПС је остваривао успјех у мјери у којој се мијењао, док опозиција није стицала одговарајући и нужни кредибилитет. У том оквиру треба тражити процјене будућег развоја политичке сцене«, рекао је он.

Према његовим ријечима, тренутни статус Црне Горе показује да су многе реформе спроведене и да је ниво демократског развоја у расту, а да обнављање независности само по себи представља највећу добит.

»Чињеница да живимо у својој држави, имамо своје симболе, говоримо и пишемо на нашем црногорском језику, али смо и другима омогућили једнаку употребу својих језика. Показали смо да смо успјешна спортска нација на престижним спортским такмичењима, али и да успјешно савладавамо интеграциононе препреке, треба да нас чини као друштво поносним и представља највећу добит«, поручио је Лукшић.

Он је указао да је Црна Гора чланица свих важних међународних организација, кандидат за чланство у ЕУ и НАТО, али и примјер у међународним оквирима конструктивног регионалног партнера и симбол дијалога, "модел толерантне државе на Балкану гдје различите групе грађана могу да живе заједно у миру.

»То је важан предуслов даљег економског опоравка и наставка интеграционе агенде, који треба да допринесе демократском развоју и донесе већи квалитет живота грађана«, рекао је Лукшић.

Он сматра да и када одређени кругови критикују учинак у седам година од обнављања независности, они на ствари не гледају реалним очима.

»Мада је чињеница да је Црна Гора увијек боље била оцјењивана у иностранству него кући, без обзира на поједине критике или препоруке, што је много објективнији извор«, закључио је Лукшић.