МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола

Државни секретар за политичка питања

Амбасадор Зоран Јанковић

Зоран Јанковић је рођен 13. маја 1958. године у Котору. Основну и средњу школу завршио у Тивту, а Факултет народне одбране на Универзитету у Београду 1982. године.

Професионалну каријеру започео у Републичком секретаријату за народну одбрану, на пословима савјетника, инспектора и начелника Штаба цивилне заштите у општини Тиват (1983-1994. година). Министарство одбране напустио 1994. године, када је изабран за предсједника општинског одбора ДПС Тиват. Ову функцију је обављао 2 године.

На редовним парламентарним изборима 1996. године изабран за посланика у Скупштини Црне Горе, у професионалном ангажману у мандату 1996-1998. година.

За предсједника општине Тиват изабран 1996. године и на тој функцији остао два мандата.

Од 1998. до 2001. године Изабран за предсједника Заједнице општина Црне Горе и представника Црне Горе у Конгресу локалних и регионалних власти Савјета Европе (СЕ). Учествовао у бројним пројектима Конгреса локалних и регионалних власти СЕ (ЦЛРАЕ), мреже асоцијација локалних власти (НАЛАС) и Агенције за локалну демократију (АЛДА).

У вријеме државне заједнице Србија и Црна Гора, обављао дипломатску функцију опуномоћеног министра у МИП и министра – савјетника у Мисији СЦГ при Савјету Европе у Стразбуру (јануар 2004 – јун 2006. године).

Од јуна 2006. године у сталном радном односу у Министарству вањских послова и европских интеграција Црне Горе. Био специјални представник Владе ЦГ, задужен за пријем Црне Горе у СЕ и представник Владе Црне Горе са статусом посматрача при Комитету министара СЕ. Након пријема Црне Горе у пуноправно чланство СЕ и оснивања Мисије, (11.маја 2007. године), именован за отправника послова у Мисији Црне Горе при СЕ.

Децембра 2007. именован за амбасадора – сталног представника Црне Горе при СЕ. Истовремено био и члан Управног Одбора Банке за развој Савјета Европе.

По истеку мандата, постављен за вршиоца дужности Генералног директора за мултилатералу и регионалне иницијативе у МВПЕИ (2011-2012. година). Истовремено био национални координатор за забрану хемијског наоружања (ОПЦW) и национални координатор при организацији Франкофоније.

Јануара 2013. именован за Генералног Конзула Црне Горе у Њујорку, коју функцију обављао до јануара 2017.

На сједници Владе 23. фебруара 2017. године именован је за в.д. државног секретара за политичка питања Министарства вањских послова. На сједници Владе од 10. новембра 2017. године, именован је за државног секретара у Министарству вањских послова.

Ожењен, отац двоје дјеце. Говори енглески, а служи се и француским језиком.