Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

Državni sekretar za politička pitanja

Ambasador Zoran Janković

Zoran Janković je rođen 13. maja 1958. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio u Tivtu, a Fakultet narodne odbrane na Univerzitetu u Beogradu 1982. godine.

Profesionalnu karijeru započeo u Republičkom sekretarijatu za narodnu odbranu, na poslovima savjetnika, inspektora i načelnika Štaba civilne zaštite u opštini Tivat (1983-1994. godina). Ministarstvo odbrane napustio 1994. godine, kada je izabran za predsjednika opštinskog odbora DPS Tivat. Ovu funkciju je obavljao 2 godine.

Na redovnim parlamentarnim izborima 1996. godine izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore, u profesionalnom angažmanu u mandatu 1996-1998. godina.

Za predsjednika opštine Tivat izabran 1996. godine i na toj funkciji ostao dva mandata.

Od 1998. do 2001. godine Izabran za predsjednika Zajednice opština Crne Gore i predstavnika Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (SE). Učestvovao u brojnim projektima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE (CLRAE), mreže asocijacija lokalnih vlasti (NALAS) i Agencije za lokalnu demokratiju (ALDA).

U vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora, obavljao diplomatsku funkciju opunomoćenog ministra u MIP i ministra – savjetnika u Misiji SCG pri Savjetu Evrope u Strazburu (januar 2004 – jun 2006. godine).

Od juna 2006. godine u stalnom radnom odnosu u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. Bio specijalni predstavnik Vlade CG, zadužen za prijem Crne Gore u SE i predstavnik Vlade Crne Gore sa statusom posmatrača pri Komitetu ministara SE. Nakon prijema Crne Gore u punopravno članstvo SE i osnivanja Misije, (11.maja 2007. godine), imenovan za otpravnika poslova u Misiji Crne Gore pri SE.

Decembra 2007. imenovan za ambasadora – stalnog predstavnika Crne Gore pri SE. Istovremeno bio i član Upravnog Odbora Banke za razvoj Savjeta Evrope.

Po isteku mandata, postavljen za vršioca dužnosti Generalnog direktora za multilateralu i regionalne inicijative u MVPEI (2011-2012. godina). Istovremeno bio nacionalni koordinator za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) i nacionalni koordinator pri organizaciji Frankofonije.

Januara 2013. imenovan za Generalnog Konzula Crne Gore u Njujorku, koju funkciju obavljao do januara 2017.

Na sjednici Vlade 23. februara 2017. godine imenovan je za v.d. državnog sekretara za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova. Na sjednici Vlade od 10. novembra 2017. godine, imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova.

Oženjen, otac dvoje djece. Govori engleski, a služi se i francuskim jezikom.